Micsorarea termenelor pedeapselor penale va genera un flux mai mare de persoane eliberate



Micsorarea termenelor pedeapselor penale va genera un flux mai mare de persoane eliberate din detentie - potentiali beneficiari ai serviciului de probatiune

Micsorarea termenelor pedeapselor penale va genera un flux mai mare de persoane eliberate din detentie, a mentionat Vladimir Popa, seful serviciului de probatiune de pe langa Ministerul Justiteiei R.Moldova.

„În procesul de reintegrare sociala, aceste persoane trebuie sustinute de catre consilierii de probatine, dar si de societate in general. Aproximativ 70% dintre cei elberati din detentie nu sunt criminali profesionisti si, oferindu-le asistenta de care au nevoie, acestia ar putera deveni membri ai societatii fara a prezenta careva pericol social", a declarat Vladimir Popa in cadrul atelierului de lucru cu tema: „COLABORAREA INSTITUTIILOR COMUNITARE ÎN PROCESUL DE REINTEGRARE SOCIALÄ‚ A EX-DETINUTILOR". Evenimentul se desfasoara pe parcursul zilelor de 5-martie curent.

Potrivit lui Popa, un factor ce influienteaza gradul mic de reintegrare sociala a ex-detinutilor este si reticenta membrilor societatii fata de ex-detinuti. Astfel ca acestia se confrunta cu o multitudine de probleme: angajare in campul muncii, discriminare la salarizare, lipsa unui loc de trai, lipsa serviciilor medicale etc. „Toti acesti factori influienteaza negativ comportamentul fostului detinut, astfel ca acesta la un moment dat comite o noua infractiune si ajunge din nou in detentie", a tinut sa adauge Vladimir Popa.

Prezent la eveniment, Directorul Institutului de Reforme Penale, Igor Dolea a mentionat ca procesul de reintegrare sociala a persoanelor liberate din detentie este unul extrem de complex, care necesita implicarea tuturor actorilor, atat la nivel central, pentru elaborarea politicilor in domeniu si identificarea resurselor financiare, cat si la nivel local, pentru lucrul nemijlocit cu fostii detinuti in scopul reintegrarii sociale a acestora".

Potrivit lui Dolea, probatiunea este o practica aplicata in tarile cu un inalt nivel de dezvoltare deja de 100 de ani, fiind demonstrata deja eficienta acestei institutii.

Valeriu Devderea, sef al Departamentului de Executare de pe langa Ministerul Justitiei a mentionat, adresandu-se consilierilor de probatiune prezenti la eveniment, ca fiecare dintre acestia are un rol social important prin promovarea si aplicarea probatiunii in localitatea in care activeaza. „În acest proces trebuie implicati angajatii Ministerului Afacerilor Interne, Administratiei Publice Locale,  Ministerului Justitiei, Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca etc.", a conchis Devderea.

IRP informeaza: În R. Moldova, Legea cu privire la probatiune a intrat in vigoare la 13 septembrie 2008. În 42 de localitati ale Republicii Moldova sunt create unitati ale Serviciului de Probatiune in care activeaza 170 de consilieri de probatiune.  

 

Institutul de Reforme Penale

MD 2009, Chisinau, str. Lomonosov 33. Tel/Fax: + (373 22) 722545, 925171. Web: www.irp.md e-mail: info@irp.md