Eu votez, tu votezi, el/ea voteaza!



img_3399În perioada 21 ianuarie - 01 martie 2009, in raionul Edinet a derulat Exercitiul de Simulare a Alegerilor in cadrul proiectului „Eu votezi pentru ca...", realizat in Moldova de catre Hilfswerk Austria, in parteneriat cu Centrul de Training "CMB" si Alianta Centrelor Comunitare de Acces la Informatie, cu sprijinul financiar al Delegatiei Comisiei Europene si Austrian Development Cooperation.

Partenerul local al proiectului este Asociatia obsteasca „Demos", echipa carei a activat in calitate de formatori in localitatile Edinet, Trinca si Ruseni. La echipa noastra a aderat si vice-primarul de Edinet, dna Rodelia Vasilcov, care, impreuna colega mea Diana Ikim, a facilitat exercitiul la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Edinet.

Obiectivul general al proiectului "Eu votez pentru ca ... " este consolidarea capacitatilor si sporirea cooperarii intre ONG-urile moldovenesti pentru educarea si mobilizarea alegatorilor sa participe la alegerile parlamentare din 2009.

In plus, proiectul intentioneaza:

  • Sa educe si sa sensibilizeze opinia alegatorilor moldoveni privind importanta participarii active a cetatenilor in dezvoltarea vietii comunitarii prin participarea la alegeri;
  • Sa ofere alegatorilor moldoveni o platforma de Simulare a Alegerilor la nivel de comunitate, in care sa aiba posibilitatea de a discuta dificultatile comunitarii respective, de a identifica solutii, de a veni cu propuneri si de a participa la exercitiul de simulare a alegerilor;
  • Sa consolideze capacitatile la nivel de comunitate cu scopul de a asigura facilitarea continua si organizarea zilei de Simulare a Alegerilor in Moldova.

În cele 3 comunitati ale raionului in care a fost pilotat acest proiect (Edinet, Trinca si Ruseni), au fost initiate cate 2 grupuri de initiativa, au fost constituite Comisii Electorale, de asemenea din randul tinerilor din comunitate.

Solutiile identificate de catre grupurile de initiativa au fost promovate si prezentate in forma mesajelor "electorale" prin intermediul dezbaterilor publice.

Acest exercitiu de simulare a alegerilor pe de o parte, a oferit tinerilor posibilitatea de a se implica in discutii ce tin de problemele comunitatii, precum si sa identifice solutii pentru aceste probleme.

Pe de alta parte, membrii comunitatii au avut posibilitatea sa-si sustina copiii, nepotii, rudele implicate in aceasta initiativa, venind sa "voteze" pentru ideile si propunerile identificate de catre tineri.

Mai mult ca atit, populatia generala a inteles importanta participarii la alegerile reale si importanta votului fiecarui membru al comunitatii.

În opinia mea, echipa noastra a realizat obiectivele proiectului in comunitatile in care a lucrat.

Aici asi vrea sa aduc opinii ale participantilor la acest exercitiu: ale liderilor si membrilor grupurilor de initiativa, ale facilitatorilor locali, precum si ale electoratului:

Vladimir Zara, directorul scolii medii a com. Ruseni: „Necatind la faptul ca liderii grupurilor de initiativa au doar 13-14 ani, ambii au avut o prezentare impunatoare din punct de vedere a continutului discursului, limbajului, tinutei, contactului cu publicul"

Vitalie Sorocan, facilitator local: „Adultii ar putea invata de la tinerii implicati in exercitiu corectitudinea discursului electoral si creativitate, inovatia in abordarea solutiilor pentru problemele comunitare. "

Viorica Orac, facilitator local: „Noi permanent suntem pusi in situatia de a alege ceva anume: cand suntem elevi alegem cu cine am sta in banca, cand crestem mai mari, alegem ce facultate am face, iar cand ne vine timpul sa determinam optiunea politica pentru guvernare e dreptul si obligatia noastra de a face o alegere corecta si responsabila, deoarece doar noi faurim prezentul si viitorul tarii"

Protoiereul Petru Mosnegutu, parohul Bisericii cu Hramul „Sf. Nicolae", com. Ruseni: „Omul toata viata invata sa faca alegerea corecta: intre bine si rau, intre o formatiune politica sau alta, intre indiferenta, inertie, apatie si participare activa in viata comunitatii. Acest joc nu este doar o simulare, este o reflectie a vietii noastre. Am vazut cum tinerii dezbat problemele satului, cum isi apara punctul de vedere, cum gasesc solutii. Dar ma bucura faptul ca in aceste dezbateri ei nu imita adultii ce deseori fac greseli de conduita, etica, limbaj, uitand de bunul simt, de care trebuie sa tinem cont in orice circumstante. Acest exercitiu ne-a demonstrat ca de la copiii nostri avem ce invata. Au ce deprinde de la ei si liderii politici. Pacat ca nu au venit sa-i vada."

Nicolae Samcov, facilitator local: „Comunitatea a fost mobilizata intr-atat de bine de catre tineri, ca din sala rasunau deja in timpul dezbaterilor intrebari „Cand incepem?", „Cu ce va putem ajuta?". Asta inseamna ca tinerii ferm cred in ceea ce spuneau, convingand comunitatea de necesitatea participarii in cel mai responsabil mod in solutionarea problemelor si in alegerile parlamentare ce urmeaza sa fie in aprilie 2009 "

Magdalena Gheorghita, lider al grupului de initiativa „Respect": „Asumandu-mi rolul de lider al grupului, am inteles ca trebuie sa fac totul astfel, ca sa ma urmeze nu doar colegii mei de echipa, dar si toti membrii comunitatii. M-am straduit sa dezvolt capacitatile de lider, increderea de sine si calitatile necesare pentru a vorbi in public. Am urmat sfaturile si recomandarile facilitatorilor si mi-a reusit. Grupul nostru a obtinut numarul maxim de voturi. Nu mi-a fost usor, dar altfel ramaneam tot aceeasi ca si pina la acest exercitiu. Azi simt ca sunt alta."

Ana-Maria Moroz, membru al grupului de initiativa „Miscarea PACE": „La recentele alegeri parlamentare inca nu voi participa, deoarece am doar 17, dar in curand vor fi si alegerile locale, la care, cu siguranta, voi vota si eu, si ea, colega mea, si el, liderul grupului nostru. Pina atunci invatam sa gandim si sa actionam astfel, incat sa fim activi si sa facem alegerea corecta, care va fi optiunea noastra pentru viitor".

Importante sunt efectele si reactiile comunitatilor dupa exercitiul de simulare:

  • Comunitatea prezenta la votare a luat o atitudine serioasa fata de promisiunile electorale ale concurentilor si asteapta din partea grupurilor de initiativa care au acumulat numarul mai mare de voturi actiuni concrete de mobilizare a resurselor comunitare pentru solutionarea problemelor.
  • Adultii au apreciat gradul inalt de pregatire a grupurilor in perioada electorala si in dezbaterile publice, precum si capacitatile tinerilor, care ramaneau neobservate pina la momentul discursurilor publice.
  • Pedagogii au remarcat importanta activitatii pentru stimularea activismului civic al tinerilor si sporirea rolului tinerilor in scoala si comunitate.
  • Activitatea realizata in cele trei localitati din raion a generat motivatia si interesul sporit a membrilor comunitatilor vizavi de problemele existente.

Ca lider al Asociatiei „Demos", consider importanta participarea echipei noastre in acest proiect, deoarece:

  • Pina in prezent nu am fost antrenati intr-o activitate de educatie civica, deci am debutat intr-un domeniu absolut nou pentru noi;
  • Am dezvoltat abilitati de lucru cu auditoriul de tineri;
  • Am stabilit contacte noi cu persoane din comunitatile raionului Edinet;
  • Am explorat noi posibilitati de antrenare a populatiei in solutionarea problemelor comunitare.

Pe parcursul a cateva saptamani am exersat intens in cadrul unei activitati-pilot pentru Moldova si suntem dispusi de a replica bunele practici obtinute in cadrul exercitiului de simulare a alegerilor in alte localitati din tara.

 

Liliana Samcov

facilitator local in proiectul „Eu votezi pentru ca..."

Mai mult despre proiect cititi pe site-ul: www.hilfswerk-austria.md/euvotez/despre_proiect-1.html

 

http://asociatiademos.wordpress.com