API va contesta in judecata o decizie a CEC



Asociatia Presei Independente (API) spune ca va contesta in judecata o decizie a Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a decis marti, 3 martie, ca Partidul Comunistilor din Moldova (PCRM) a fost defavorizat intr-un articol publicat in editia din 13 februarie a suplimentului „Obiectiv" editat de API, transmite Info-Prim Neo.

Cu votul a 6 din cei 9 membri ai Comisiei, CEC a mentinut hotararea Consiliului electoral al circumscriptiei electorale municipale Chisinau nr.1 din 20 februarie.

PCRM sustine ca articolul este in detrimentul sau, deoarece este comentata si analizata negativ platforma electorala din anul 2005 a formatiunii. Totodata API sustine ca materialul are caracter educativ. PCRM a contestat si faptul ca suplimentul „Obiectiv" este editat din surse financiare straine.

În sustinerea lui Petru Macovei, directorul executiv al API, unul dintre membrii CEC, Mihai Busuleac, a spus ca decizia adoptata de CEC nu este una corecta, inclusiv deoarece pe prima pagina a publicatiei este mentionat faptul ca opiniile exprimate in materialele din ziar nu reflecta neaparat punctul de vedere al finantatorului.

Pavel Midrigan, un alt membru CEC, a spus ca „educatia electorala nu inseamna agitatie electorala". „Nu este chestia unui ONG sa spuna ce a facut si ce nu a facut un partid politic. Un ONG are alta menire", a adaugat acesta.

Petru Macovei a declarat in cadrul sedintei CEC ca „editarea suplimentului face parte dintr-o ampla campanie de educare a electoratului si din banii alocati proiectului vor fi organizate si alte actiuni". „Noi concepem educatia electorala inclusiv prin efectuarea analizei programului electoral al unui partid", a spus Macovei, mentionand ca numai asa un alegator va fi cu adevarat informat.

Acesta a spus ca prin decizia CEC se incalca dreptul la libera exprimare care, potrivit lui, „este cel mai important drept in orice societate democratica". În plus, Petru Macovei a declarat ca CEC se contrazice atunci cand decide ca s-a incalcat Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale in mass media, deoarece „Obiectiv" nu este o publicatie periodica si nu care sub incidenta regulamentului.

Directorul API a spus ca deciziile celor doua organe au fost luate tinand cont „mai mult de propriile simpatii politice decat de litera legii". Macovei a declarat ca promisiunile altor partide „cu siguranta vor fi analizate in continuare, indiferent de asa-zisele atentionari care vin sa limiteze libertatea presei in Republica Moldova" si a spus ca decizia CEC nu va influenta in niciun fel finantarea proiectului demarat de Coalitia-2009, din care face parte si API.

Suplimentul „Obiectiv" este editat in cadrul unui proiect finantat de organizatia internationala „National Endowment for Democracy". 

 

Info-Prim Neo