Alianta Anticoruptie este ingrijorata de actiunile unor institutii publice



Alianta Anticoruptie (AA) este ingrijorata de actiunile unor institutii publice care au beneficiat de asistenta in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Cinci organizatii neguvernamentale, membre ale AA, au monitorizat cele sase domenii ale PPT. „În principiu, au evaluat cat se poate de pozitiv activitatea Guvernului si partenerilor americani implicati in cele peste 100 de activitati prevazute in PPT", a declarat secretarul Aliantei Anticoruptie (AAC), Mircea Esanu, vineri, 27 februarie, in cadrul conferintei „Societatea civila si mass-media impotriva coruptiei: Ce urmeaza...?". Organizatiile au evaluat pozitiv si gradul de deschidere spre colaborare cu societatea civila de care au dat dovada institutiile publice monitorizate. Indicele deschiderii institutionale a ajuns la finalul monitorizarii la 4.1, scorul maxim posibil fiind 5.


„Totodata, ar trebu i sa plasam aceasta monitorizare si in cadrul unui context social la care asistam in R. Moldova. Pe de o parte, vedem cum institutiile publice ne ofera noua monitorilor o informatie de buna calitate si in timp util. Pe de alta parte, in ultimii 2-3 ani au fost peste 300 de cazuri in instante de judecata in care cetateni si jurnalisti s-au judecat pentru ca li s-a interzis accesul la informatie", a spus Mircea Esanu.

El a mai amintit o contradictie vizibila. „Pe de o parte, in cadrul PPT de asistenta tehnica a beneficiat si Ministerul Afacerilor Interne (MAI), inclusiv Directia securitate interna. Pe de alta parte, asistam la scene extrem de ingrijoratoare cand politisti dau buzna in televiziuni si fara mandat confisca utilaj. Chiar si dupa 3 zile dupa acest eveniment, serviciul de securitate interna nu are nici o reactie si nu stim daca s-a deschis o ancheta interna", a mentionat secretarul AA.

Alianta are ingrijorari si in ceea ce prives te Consiliul civil de monitorizare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei: „Din pacate, astazi el este limitat doar la informatia cu caracter public, ceea ce inseamna ca vom avea ulterior o alta institutie finantata din bugetul de stat, dar care nu va aduce mai multa lumina".

„Desi suntem constienti ca impactul activitatilor anticoruptie la nivel de cetatean va apare in 2-3 ani, credem ca in institutiile care au fost monitorizate si au beneficiat de PPT schimbarile ar trebui sa se produca foarte rapid", a concluzionat secretarul Aliantei Anticoruptie.

Activitatea AAC de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de MCC si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul PPT.

Prin PPT, Guvernul R. Moldova si-a asumat sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC), reformele de reducere a coruptiei in sase domenii: sistemul judecatoresc, societatea civila, ocrotirea sanatatii, administratia fiscala, vamala si in organele de politie. Cu acest scop, Guvernul RM a beneficiat de asistenta in valoare de 24,7 mln USD din partea Guvernului SUA. Masurile prevazute de PPT urmau a fi realizate in perioada 2007-2008.

 

www.info-prim.md