De ce voluntariatul conteaza pentru Uniunea Europeana?



CEVMai bine de 100 de milioane de europeni sunt implicati in activitati de voluntariat, traiesc in solidaritate si prin aceasta aduc o contributie in societate. Un sondaj Eurobarometru efectuat in 2006 releva faptul ca 3 din 10 europeni pretind a fi activi ca si voluntari si ca aproape 80% din respondenti considera ca activitatile de voluntariat reprezinta o parte importanta a vietii demografice in Europa. Exista o arie vasta de notiuni, definitii si traditii in ceea ce priveste voluntariatul.

La cel mai de baza nivel, voluntarii sunt agentii valorilor si obiectivelor europene, dupa cum acestea sunt enuntate in Tratatele UE, in speta cele ce privesc promovarea coeziunii sociale, solidaritatea, si participarea activa - prin mainile lor, zi de zi, aceste valori sunt traduse in actiune. Astfel, voluntariatul contribuie la construirea unei identitati europene inradacinata in valori impartasite de democratie, solidaritate si participare. Promoveaza intelegerea reciproca intre oameni in societate si in Europa si stimuleaza cetatenia europeana activa si responsabila, care este element central in idealurile europene.

Totusi, ceea ce este comun in Europa este ca oriunde oamenii se implica impreuna in activitati pentru a se ajuta reciproc, pentru a ii sustine pe cei cu nevoi, pentru a conserva mediul inconjurator, pentru a participa in campanii pentru drepturile omului, sau pentru a initia actiuni menite a asigura fiecaruia o viata decenta - atat societatea in ansamblu, cat si fiecare voluntar ies in castig, iar coeziunea sociala este semnificativ intarita.

În timp ce 30% din europeni fac parte din grupul celor care participa la activitati de voluntariat, 7 din 10 europeni nu fac voluntariat. Pentru multe din aceste persoane, aceasta se intampla pentru ca intampina bariere in ceea ce priveste activitatile voluntare, cum ar fi lipsa informatiilor privind modul in care fiecare se poate implica; contrangeri legate de timp; resurse economice precare si sentimentul ca "nu isi pot permite" sa faca voluntariat; o imagine negativa a voluntariatul ramasa de pe timpurile cand voluntariatul era abordat ca un fel de "datorie obligatorie"; discriminare; proviziuni legale descurajatoare si lipsa unui cadru legal; lipsa protectiei impotriva riscurilor pe care le implica; vizele si alte bariere pentru cetateni din afara UE - pentru a numi doar cateva dintre aceste obstacole.

Voluntariatul este oferit gratuit, dar nu este lipsit de costuri - are nevoie si merita sprijin adresat din partea tuturor factorilor implicati - organizatii, guvern (la toate nivelurile), sectorul de afaceri si un mediu politic favorabil, inclusiv infrastructuri pentru voluntariat.

În timp ce UE a acordat din ce in ce mai mare importanta voluntariatului in toate formele sale, de-a lungul ultimilor ani, ne aflam inca departe de a avea o strategie comprehensiva si actiune la nivel european de a promova, recunoaste, facilita si sprijini voluntariatul pentru a actiona la intreagul potential.

Sursa: Centrul European de Voluntariat.

 

http://tdvmoldova.wordpress.com