ONG ajuta absolventii scolilor-internat in alegerea profesiei



Elevi ai claselor absolvente din trei scoli internat din republica beneficiaza de un stagiu de orientare vocationala in cadrul unui proiect initiat de organizatia nonguvernamentala Centrul de Informare privind Drepturile Copilului, transmite Info-prim Neo.

Timp de trei zile, 26-28 februarie, elevii vor face cunostinta cu institutiile de invatamant, procedura si dosarul de admitere. „Urmarim orientarea absolventilor scolilor-internat in alegerea unei profesii, in functie de abilitatile si interesele pe care le au", a subliniat Lilia Mazur, asistent de proiect.

Potrivit ei, cea mai mare problema pentru majoritatea absolventilor o constituie alcatuirea dosarului de admitere. „Certificatul privind statutul de orfan, eliberat de catre scoala-internat nu este recunoscut de institutiile de invatamant superior. Astfel, elevii au nevoie de un certificat special, eliberat de institutia de tutela si curatela din cadrul centrului de asistenta. Copiii deseori nu cunosc acest lucru si nici nu stiu unde se afla centrul", a exemplificat asistentul de proiect.

Iulia Lupascu, educatoarea clasei a 9-a de la scoala-internat din satul Vascauti, raionul Floresti, a spus ca in urma stagiului copiii devin mai informati: „Initial cand vin la stagiu, ei stiu ce profesie si-ar dori sa imbratiseze, dar nu stiu unde anume isi pot continua studiile, care sunt conditiile si actele necesare pentru inmatriculare". Educatoarea a mai spus ca in acest an, o buna parte dintre absolventii scolii-internat din Vascauti vor alege scolile de meserii si ca baietii prefera sfera constructiilor, iar fetele croitoria.

Vasile Susarenco, educatorul de la scoala-internat din Napadova, raionul Floresti, sustine ca majoritatea absolventilor opteaza pentru colegii. „Copiii au dreptul al un viitor mai bun, iar stagiul le ajuta sa se descurce in continuare", a spus Vasile Susarenco. Potrivit l ui, directia scolii-internat urmareste integrarea copiilor la institutiile de invatamant, iar unii dintre ei, cei care sunt orfani, isi petrec vacantele in gimnaziu, fiindca nu au unde merge.

Programul stagiului prevede diverse activitati de cunoastere reciproca, teste de evidentiere a abilitatilor si intereselor profesionale ale absolventilor si unele activitati distractive.
La stagiu participa absolventii solilor-internat din satele Cazanesti, raionul Telenesti, Napadova si Vascauti, raionul Floresti. În luna martie stagiul urmeaza sa aiba loc la gimnaziul-internat din Falesti.

Stagiul „Orientarea vocationala si dezvoltarea carierei" face parte din proiectul „Speranta devine realitate - viata mai buna pentru tinerii din Moldova", implementat de Centrul pentru Informare si Documentare privind Drepturile Copilului impreuna cu organizatia Internationala pentru Migratie din Moldova.

 

www.info-prim.md