Alianta ProGen 2009 cheama partidele, CEC, mass-media si ONG-urile sa respecte egalitatea



Alianta ProGen 2009, o coalitie de organizatii neguvernamentale care militeaza pentru egalitatea de gen, propune partidelor politice, Comisiei Electorale Centrale (CEC), mass-media si ONG-urilor sa semneze un "Angajament de principiu privind promovarea si respectarea egalitatii intre femei si barbati in alegerile parlamentare 2009".

„Documentul traseaza normele de conduita in campania electorala cu privire la respectarea egalitatii de gen", a declarat marti, 24 februarie, intr-o conferinta de presa la Info-Prim Neo, Daniela Terzi-Barbarosie, directoarea executiva a Centrului ,,Parteneriat pentru Dezvoltare". „Angajamentul reprezinta un mecanism prin care vom incerca sa responsabilizam partidele politice si alti factori vizati, iar pe de alta parte - sa-i facem sa se autoresponsabilizeze urmand recomandarile clare pentru respectarea egalitatii de sanse intre femei si barbati si includerea dimensiunii de gen in platformele si ofertele electorale", a specificat Daniela Terzi-Barbarosie.

De asemenea, pentru a asigura o abordare integratoare a dimensiunii de gen in lista prioritatilor partidelor, Alianta ProGen 2009 a lansat un angajament civic de lunga durata (2009 - 2014) - „Foaia de parcurs privind respectarea sanselor egale pentru femei si barbati in cadrul proceselor electorale din R. Moldova".

Alianta a mai lansat si site-ul www.alegeriprogen.md, care contine atat informatii utile cu privire la dimensiunea de gen in alegerile parlamentare, platformele si listele electorale ale partidelor prin prisma de gen, cat si opiniile si atitudinile membrilor Aliantei ProGen 2009.

Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic al femeilor 50/50, a precizat ca ONG-urile vor veni cu analize a programelor si listelor electorale ale partidelor politice, dupa ce se va incheia perioada de inregistrare a candidatilor.

„Promovarea cat mai multor femei pe liste, si nu doar in coada, dar si pe locurile eligibile, va face fata partidelor si le va da o sansa mai mare de castig in alegeri", a mentionat Valentina Bodrug-Lungu, presedinta ONG „Gender-Centru".

Activitatile fac parte din proiectul „Pledoarie pentru respectarea egalitatii de gen in alegeri", realizat cu suportul financiar al Fundatiei Soros-Moldova, Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala, Institutului pentru o Societate Deschisa, Fundatiei Eurasia si Misiunii OSCE in Moldova.

Cristina Raileanu, experta in cadrul proiectului, a mentionat ca Alianta ProGen 2009 a reusit sa faca in Moldova ceea ce nu au reusit sa faca organizatiile de profil din Romania - sa se coalizeze la alegeri parlamentare.

Reprezentanta Misiunii OSCE in Moldova, Judy Hale, a subliniat ca „pentru a spori puterea politica a femeilor, Moldova are nevoie de echilibru in baza de gen in cadrul procesului electoral. Elaborarea unui document cu privire la aspectele de gen reprezinta un pas important pentru realizarea acestui scop".

Alianta ProGen 2009 a fost lansata in octombrie 2008 la initiativa organizatiilor non-guvernamentale Centrul ,,Parteneriat pentru Dezvoltare", „Clubul politic al femeilor 50/50", „Gender-Centru", Forul Organizatiilor de Femei si Clubul pentru Sanse Egale „În Doi". Actualmente, Alianta include peste 15 ONG-uri. 

 

 

Info-Prim Neo