ONG-uri studiaza integritatea viitorilor parlamentari



ONG-uri studiaza integritatea viitorilor parlamentari Un grup de ONG-uri reaminteste concurentilor electorali ca mai pot semna pana la 5 martie acorduri de colaborare in baza carora vor fi verificate listele cu candidati. Marti, 24 februarie, reprezentanti ai Initiativei Civice pentru un Parlament Curat au declarat la o conferinta de presa gazduita de agentia Info-Prim Neo ca 40 de jurnalisti de investigatie elaboreaza deja profiluri ale viitorilor parlamentari.

La mijlocul lunii ianuarie, Initiativa le-a propus tuturor formatiunilor politice din R. Moldova sa semneze contracte de colaborare in cadrul unei campanii intitulata „Cunoasteti candidatul" desfasurata de cele sapte organizatii neguvernamentale. Pana la moment, astfel de contracte au fost semnate cu Partidul Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianta „Moldova Noastra", Uniunea Centrista, Partidul Socialistilor „Patria Rodina" si Partidul Republican.

Lideri ai ONG-urilor din Initiativa, Petru Macovei si Cornelia Cozonac, au spus ca jurnalistii de investigatie reusesc sa colaboreze relativ usor cu Camera Înregistrarii de Stat, dar mai dificil cu Inspectoratul Fiscal sau cu Procuratura Generala. Jurnalistii sunt in special interesati sa verifice daca declaratiile de avere prezentate de candidati Comisiei Electorale Centrale (CEC) corespund realitatii.

„Atunci cand demnitarii fac astfel de declaratii, fiecare om care le citeste trebuie sa poata sa spuna: da, aici e totul clar", a spus Igor Botan, presedintele Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEP). „Dar daca sunt intrebari, daca lucrurile nu se leaga, noi am putea sugerea autoritatilor sa schimbe legea, astfel incat, citind aceste declaratii sa putem face concluzii adecvate. Adesea declaratiile contin informatii lapidare, pe care le prezinta cum doresc, dupa care nu este clar cu ce stare a intrat deputatul in functie si daca, peste patru ani, functia publica nu i-a fost o sursa de imbogatire ilicita", a precizat Igor Botan.

Vorbitorii au spus ca Partidul Comunistilor, aflat la guvernare in prezent, nu a dat curs inivitatiei ONG-urilor de semna un contract in acest sens. Totodata, ei au precizat ca, indiferent daca au contract, vor fi analizate listele tuturor concurentilor electorali. Partidelor semnatare Initiativa le va prezenta analizele pana a le face publice, pentru a le da acestora posibilitatea sa conteste datele. Liderilor formatiunilor care au astfel de contracte jurnalistii nu le vor investiga trecutul pentru a le crea profiluri.

ONG-urile din Initiativa spun ca vor face publice informatiile despre candidati la cateva zile inainte de sfarsitul actualei campanii electorale care se va incheia cu alegerile de la 5 aprilie.

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a fost creata de un grup de organizatii ale societatii civile: Asociatia pentru Democratie Participativa, Asociatia Presei Independente, Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Acces-Info si Fundatia Soros-Moldova. 

 

 

 

Info-Prim Neo