ONG-urile ar trebui sa comunice mai mult cu potentialii donatori si societatea, considera experti



ONG-urile ar trebui sa comunice mai mult cu potentialii donatori si societatea, considera expertiOrganizatiile neguvernamentale nu comunica cu potentialii donatori, iar acest lucru face ca sectorul sa nu fie suficient de transparent. Parerea a fost exprimata vineri, 20 februarie, in cadrul Forumului de Politici Publice „Buna guvernare si transparenta organizatiilor neguvernamentale - perspective si practici pozitive", transmite Info-Prim Neo.

Sorin Mereacre, directorul Reprezentantei din Moldova a Fundatiei Eurasia

, este de parere ca ONG-urile si donatorii nu se cunosc indeajuns si nu ajung sa aiba incredere unul in celalalt, motiv pentru care ultimii acorda finantare mai mult pentru proiecte de scurta durata. „De obicei, ONG-urile vad donatorii ca un sac cu bani, o banca, si nu ca pe un partener care ar putea contribui la dezvoltarea proiectului", a spus acesta. Pentru a depasi acest moment, spune Sorin Mereacre, reprezentantii societatii civile trebuie sa-si comunice bine intentia pe care o au. Acest lucru poate fi realizat foarte simplu prin publicarea sistematica a rapoartelor ample despre activitatea lor.

Potrivit secretarului Aliantei Anticoruptie, Mircea Esanu, „un sir de studii demonstreaza faptul ca nu stam chiar atat de bine la capitolul transparentei, iar acest lucru influenteaza si asupra opiniei pe care societatea si-o formeaza despre ONG-uri". Acesta a spus ca „nu exista dovezi ca ar exista careva nereguli financiare, desi in sondajele de opinie apar si astfel de momente". Atat timp cat nu exista un mecanism intern de control, este greu sa spunem ca exista astfel de momente, insa donatorii monitorizeaza acest aspect, deoarece sunt implicati banii pe care ei ii ofera", a spus Esanu. „Perceptia care se creaza in societate despre ONG-uri se datoreaza faptului ca foarte multe dintre nu-si fac publice rapoartele financiare, desi le intocmesc cu regularitate", crede acesta.

Doina Munteanu, reprezentantul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a spus in cadrul aceluiasi eveniment ca „potrivit unui studiu, ONG-urile se autoapreciaza ca fiind foarte bine dezvoltate si transparente". „46% din organizatii considera ca sectorul a ajuns la o etapa inalta de dezvoltare, si doar 5,6% spun ca nivelul de transparenta este redus, insa de fapt se constata o situatie mai putin optimista", a spus Munteanu.

Angela Vacaru, trainer si consultant la Centrul de Instruire si consultanta organizationala „CICO", explica fenomenul netransparentei in activitatea ONG-urilor prin faptul ca acestea depind foarte mult de donatori: „Se comunica doar cu donatorii implicati nemijlocit intr-un proiect sau altul. Poate nu toate ONG-urile percep beneficiile pe care le-ar aduce transparenta". Mai este vorba si despre faptul ca unele ONG-uri se limiteaza doar la confortul financiar pe care il asigura proiectele de lunga durata. „Nu se constientizeaza necesitatea acestor rapoarte", a spus reprezentantul sectorului nonguvernamental.

De asemenea, Vacaru a spus ca „oamenii nu stiu ce inseamna un ONG". „Perceptia societatii despre ONG-uri nu este tocmai una pozitiva inclusiv deoarece Moldova este o tara ex-sovietica care nu are o istorie in acest domeniu. Suntem ca o insula. Ar trebui sa fie o mai mare deschidere fata de comunitate", a conchis ea. 


Info-Prim Neo