O noua coalitie pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 2009 a fost lansata la Chisinau



Coalitia "Controlul civic - Alegeri 2009" este o noua Coalitie care va monitoriza mass-media si va evidentia comportamentul inadecvat si incalcarile concurentilor electorali in campania electorala si in timpul desfasurarii alegerilor. Coalitia a fost lansata la Chisinau, la 19 februarie. Potrivit lui Alexandru Barbov, directorul executiv al Coalitiei, in rezultatele monitorizarii vor fi prezentate numele si prenumele candidatilor electorali, a tuturor formatiunii politice care vor incalca legislatia electorala. Barbov a mentionat ca scopul Coalitiei este de a monitoriza mass-media in campania electorala, de a informa echidistant opinia publica despre procesul electoral si de a monitoriza procesul de votare in ziua alegerilor. „Totodata, Coalitia va preveni incalcarile drepturilor alegatorilor pana in ziua alegerilor parlamentare din 5 aprilie", a spus Barbov.

În cadrul Coalitiei vor fi instruiti 200 de observatori independenti, care in ziua alegerilor vor participa la monitorizarea procesului electoral la sectiile de votare.

Întrebat daca noua Coalitie este o alternativa a Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte "Coalitia 2009", care a fost lansata la Chisinau, la sfarsitul lunii noiembrie 2008, Barbov a mentionat ca nu o poate considera alternativa.

„Noua Coalitie va monitoriza transparent alegerile parlamentare, deoarece in cadrul "Coalitiei 2005", monitorizarea alegerilor parlamentare din 2005 nu a fost destul de transparenta pe motiv ca in cadrul acesteia au figurat persoane care au fost membri de partid. Este vorba de primarul Dorin Chirtoaca care este si vicepresedintele Partidului Liberal", a spus Barbov.

Coalitia „Controlul civic - Alegeri 2009" este formata din 15 organizatii neguvernamentale din Moldova, iar costul acestui proiect este de peste 60 de mii de lei.

 

BASA press