Asociatia DEMOS: Muncim pentru cei care necesita protectie si sprijin



(pe scurt despre realizarile A.O."Demos" in 2008)

beneficiar2008 a insemnat 76 tineri orfani si din familii deosebit de vulnerabile acoperiti cu servicii de reintegrare, inclusiv plasament pe durata determinata. 2008 a mai insemnat infiintarea unui nou serviciu, pilotat in Moldova de asociatia noastra: protectie si sprijin in locuintele asistate. E marcat anul 2008 si prin lansarea unei activitati de antreprenoriat social, de asemenea inovatoare pentru tara noastra. Am oferit femeilor comunitate un nou serviciu pentru intretinere corporala si imbunatatire a sanatatii, in fitness-studio lansat la mijlocul lunii decembrie. Obtinerea Certificatului de Utilitate Publica este una dintre performantele noastre obtinute in acest an. 2008 a insemnat o schimbare, desi nu atit de substantiala, in structura veniturilor, unde cota autofinantarii ajunge la 3,3%  (17728 lei) din veniturile totale ale asociatiei.

Vrem sa credem ca aprobarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a Legii 2% va fi un semn de maturizare a societatii moldovenesti in ansamblu: autoritati centrale si locale, comunitatea de afaceri, cetateni. Încetul cu incetul, comunitatea noastra va intelege ca tinerii orfani, iesiti din mediul rezidential, victimele traficului de fiinte umane necesita acceptarea statului si a cetatenilor. Trebuie toti in ansamblu: autoritati, mediul de afaceri, organizatii ale societatii civile, sa constientizam si sa ne asumam responsabilitatea pentru protectia si sprijinul lor, pentru o mai buna reintegrare in societate si pentru un viitor mai prosper al comunitatii in general. Sigur ca avem nevoie si in continuare de sustinerea donatorilor straini, dar ponderea finantarii trebuie schimbata, sprijinul de baza fiind din partea autoritatilor, cointeresate de serviciile sociale alternative oferite tinerilor dezavantajati. Este in interesul APL si a Guvernului, deoarece este un serviciu de inalta calitate, care nu necesita investitii in baza tehnico-materiala si in resurse umane, necesare fiind doar alocari pentru intretinerea spatiilor destinate acestui serviciu. Cointeresarea autoritatilor va fi un semn ca societatea noastra intra in normalitate din acest punct de vedere, urmand bunele practici ale tarilor europene.

Conceptul de responsabilitate sociala trebuie sa devina parte integra a culturii mediului de afaceri moldovenesc. Cultivarea responsabilitatii sociale va insemna o maturitate a comunitatii oamenilor de afaceri. Primele semne le-am marcat in 2008, sustinand 13 tineri orfani in procesul de angajare legala in campul muncii. Asigurarea tinerilor defavorizati cu loc stabil de lucru, pachet social, cu drepturile garantate de stat  reprezinta un pas semnificativ in sporirea responsabilitatii sociale ca valoare a unui stat democratic. Le multumim acelor angajatori care au avut incredere ca tinerii orfani  sunt la fel ca si alti tineri, oferindu-le sansa de a fi reintegrati in societate si de a se simti membri deplini ai societatii.

Le multumim si donatorilor nostri internationali, fara de care nu am fi putut realiza serviciile noastre. Împreuna cu ei facem pasi concreti in educatia si formarea deprinderilor de viata independenta a tinerilor orfani si victimelor traficului, reintegrarea lor socio-profesionala si oferirea unei sanse mai bune pentru viitor. Încercam sa convingem si societatea noastra de necesitatea eforturilor pe care le intreprindem. Dar ele vor fi si mai eficiente, daca toata comunitatea in ansamblu va manifesta interes si responsabilitate pentru soarta celor mai tristi ca noi, oferindu-le protectie si sprijin.

 

Liliana SAMCOV,

Director executiv

 

http://asociatiademos.wordpress.com