Transnistrenilor nu le sunt create conditii pentru a participa la alegeri al cincilea scrutin consec



Transnistrenilor nu le sunt create conditii pentru a participa la alegeri al cincilea scrutin consecAutoritatile Republicii Moldova nu vor putea nici la alegerile parlamentare din 5 aprilie sa deschida sectii de votare in stanga Nistrului, astfel ca populatia din regiune nu va avea posibilitatea sa-si exercite dreptul la vot al cincilea scrutin parlamentar consecutiv.

Chestiunea privind asigurarea conditiilor de participare la alegeri a populatiei din regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol a fost pusa in discutie la Clubul de presa, care s-a desfasurat joi, 12 februarie, la Chisinau. Expertii prezenti la eveniment au fost unanimi in ce priveste faptul ca in actualele conditii nu va fi posibila organizarea alegerilor in stanga Nistrului, unii invinuind autoritatile de la Chisinau de faptul ca nici nu au depus eforturile necesare pentru aceasta.

Comisia Electorala Centrala (CEC) a facut tot ce i-a stat in puteri - a anuntat deschiderea sectiilor de votare in localitatile de pe malul drept al Nistrului, la care sa poata vota si persoanele de pe malul stang. Chiar daca ar fi fost si alte incercari, rezultatul oricum ar fi fost acelasi - autoritatile transnistrene nu ar fi permis deschiderea sectiilor, a declarat Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa.

Potrivit lui Botan, daca Chisinaul ar fi adresat demers oficial Tiraspolului, acesta ar fi putut fi tratata de autoritatile separatiste din regiune drept recunoastere formatiunii statale autoproclamate.

O alta pozitie a avut-o presedintele asociatiei „Promo Lex", Ion Manole, care a declarat ca autoritatile nu au intreprins nimic in decurs de patru ani, pentru a asigura respectarea drepturilor populatiei din Transnistria, inclusiv la vot. „Actiunile de acum sunt putin intarziate. Dreptul electoral nu presupune doar aruncarea buletinului in urna de vot", a declarat el.

Grigori Volovoi, presedintele Fundatiei cu sediul la Bender „Centrul de aparare a drepturilor omului in Transnistria", a mentionat ca Chisinaul ar fi trebuit, totusi, sa se adreseze Tiraspolului pentru deschiderea sectiilor de votare. „Chisinaul spune ca nu face asemenea adresari pentru ca nu recunoaste autoritatile de acolo. Dar cum poarta negocieri cu aceleasi autoritati?" - , a intrebat Volovoi.

Liderul separatist Igor Smirnov a declarat, joi, la Moscova ca nu va pune piedici persoanelor care vor dori sa participe la alegeri la 5 aprilie. El a mai declarat ca la Tiraspol nu a parvenit nici o cerere din partea Chisinaului privind deschiderea sectiilor de votare.

La alegerile parlamentare din 2005, circa 3.000 de persoane din Transnistria au votat la sectiile de votare deschise in dreapta Nistrului. Conform expertilor, in regiune exista circa 400 mii de potentiali votanti.

http://www.info-prim.md