ONG din Austria va ajuta autoritatile capitalei sa rezolve problema maidanezilor



O organizatie nonguvernamentala din Austria va veni la Chisinau pentru a ajuta autoritatile capitalei sa rezolve problema maidanezilor. Seful Directiei sanatatii, Mihai Moldovanu a declarat luni, 9 februarie, la sedinta operativa de la Primarie, ca reprezentantii ONG-ului vor steriliza zilnic cate 40-50 de caini. Pe parcursul celor 2 luni de sedere a austiecilor in Moldova, vor fi sterilizati circa 3 mii de caini, atat masculi, cat si femele, transmite Info-Prim Neo.

Fundatia autriaca pentru protectia animalelor Vier Pfoten are experienta mare in orase din Bulgaria, Romania, Italia". ONG-ul se obliga sa sterilizeze, sa deparaziteze, sa vaccineze si sa inregistreze cainii fara stapani din orasul Chisinau, a spus Moldovanu.

Potrivit sefului Directiei sanatatii, toate cheltuielile vor fi suportate de ONG, Primaria obligandu-se doar sa asigure cu hrana si cazare personalul implicat in proiect si sa le ofere acestora un spatiu conectat la energie termica, apa si canalizare pentru derularea acestui proiect, care sa permita clinicii mobile a fundatiei stationarea si desfasurarea activitatii.

Mihai Moldovanu a spus ca terenul identificat in acest scop se afla pe teritoriul Pietei pentru comercializarea Pasarilor, din strada Carbunarilor. Directia sanatatii, de comun cu Serviciul municipal Veterinar si ÎM „Autosalubritate", va inainta Consiliului municipal Chisinau un proiect de decizie privind crearea unui serviciu municipal de sterilizare in cadrul Regiei Autosalubritate.

Sefa Directiei relatii externe, Gabriela Ciumac, a spus in cadrul sedintei ca in caz de necesitate, fundatia austriaca va reveni peste jumatate de an, pentru a-si continua munca.

Ion Cebotari, sef adjunct al Centrului de Medicina Preventiva din municipiul Chisinau, a spus ca sterilizarea nu reprezinta o solutie, iar procedura este una costisitoare. Acesta a spus ca sondajele efectuate in randul cetatenilor din mai multe state estice vorbesc despre faptul ca oamenii si savantii se pronunta pentru „nimicirea civilizata a cainilor". De asemenea, acesta a spus ca orasul Chisinau a devenit plin de sobolani, deoarece „cainii de pe strazi au nimicit pisicile". Acesta s-a aratat nemultumit si de locul identificat de autoritatile capitalei pentru sterilizarea cainilor de catre ONG, mentionand ca exista riscul unei epidemii de gripa aviara.

În replica, primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a spus „se indoieste ca locuitorii municipiului vor accepta eutanasierea cainilor", insa a spus ca parerea oamenilor trebuie solicitata.

Anterior autoritatile din capitala au alocat peste 300 mii lei pentru sterilizarea, in cadrul unui proiect-pilot, a circa o mie de maidanezi. Potrivit administratiei din Chisinau, in capitala sunt circa 30 mii de caini fara stapin. Organizatii pentru protectia animalelor spune ca numarul acestora este de doua ori mai mic.

 

Info-Prim Neo