Asociatia Obsteasca "Pro Cetatean Activ" impartaseste din experienta



Desi se zice ca este mai bine atunci cind la inceputul activitatii realizezi lucruri mici pentru a obtine experienta si stabili contacte, dorinta de a implementa un proiect mai mare, probabil determinata de entuziasmul echipei, a dus la lansarea unui proiect de amploare nationala, si anume acel pentru Promovarea Cetateniei Active. Primul proiect al Asociatiei a fost unul autofinantat, fenomen cunoscut probabil de toate organizatiile care sint la inceput de activitate.

Munca in cadrul acestui proiect a consolidat enorm echipa AO „Pro Cetatean Activ", or este bine stiut ca o activitate realizata cu forte comune aduce si roade bune. Anume acest proiect ne-a ajutat sa ne cunoastem mai bine, sa cream o atmosfera lucrativa in echipa. Pentru a ajunge la cit mai multe si diverse grupuri de tineri, fiecare dintre noi si-a mobilizat cunostintele teoretice si practice. Pentru un impuls pozitiv, initial am inceput cursul activitatilor noastre in comunitatile de origine ale membrilor echipei. Activitatile desfasurate in localitatile de bastina ale membrilor echipei a pus acea baza practica a evenimentelor ulterioare, si lucrul cu alte grupuri de tineri din alte comunitati.

Training-urile si seminarele realizate in Tighina, Criuleni, Chisinau au confirmat supozitiile noastre ca tinerii din Republica Moldova doresc sa se implice, sa construiasca viitorul tarii, dar au nevoie de ajutor si colaborare. Fiind si noi o parte a valului de tineri care doresc schimbarea, suntem si o picatura din marea de oameni si organizatii care pot face acest lucru. Proiectul a fost finisat oficial in septembrie 2008, dar rezultatele acestuia vor fi vizibile in curind, odata ce tinerii participanti la activitatile nostre isi vor realiza ideile.

Scopul Proiectului pentru Promovarea Cetateniei Active a fost nu numai promovarea conceptului de cetatenie activa si stimularea activismului social, dar si identificarea problemelor cu care se confrunta comunitatile locale si incurajarea tinerilor sa contribuie la solutionarea lor.

Anume primul proiect al AO „Pro Cetatean Activ" ne-a ajutat sa stabilim relatii de prietenie si colaborare cu Biblioteca Publica „Stefan cel mare", Doamna Angela Timus, Director al acestei institutii si echipa pe care o conduce. Colaborarea fructuoasa cu Biblioteca Publica „Stefan cel Mare" ne-a ajutat sa identificam un grup de tineri de la Liceul Profesional cu care am decis sa lucram in continuare pentru a discuta probleme de interes major si a-i incuraja sa se implice in rezolvarea lor.

1 iunie, Ziua Internationala a Copiilor, a fost un prilej deosebit pentru a organiza o sarbatoare placuta pentru copiii din familii social vulnerabile si pentru a promova drepturile copiilor. Am decis sa organizam un concurs de desene, poezii si eseuri pe tema „Mi-ar placea sa zbor...", dupa care sa demonstram copiilor cit este de interesanta lumea aviatiei. Pregatirea pentru sarbatoare a inceput cu activitatea de colectare de fonduri. În cadrul echipei au aparut multe idei, dar am decis sa organizam un fund-raising sa apelam la agenti economici.

Am ramas surprinsi de generozitatea atit a Administratiei Gradinii Zoologice, cit si a agentilor economici „Numina", „Electra-System" si a Domnului Marin Mazur, care ne-au ajutat sa adunam fondurile necesare. La 25 mai am organizat pe teritoriul Gradinii Zoologice activitatea de fund-raising , pe care am numit-o „Operatia Baloane". Pentru operatia data, noi, membrii echipei „Pro Cetatean Activ" ne-am inarmat ca in „Furtuna in desert" numai ca in loc de arme propriu-zise eram inarmati cu o multime de baloane. În urma acestei activitati, dar si a ajutorului agentilor economici am reusit sa colectam destule fonduri pentru a acoperi toate cheltuielile (cadouri, transport).

Materialele informationale care au fost distribuite copiilor si persoanelor prezente la sarbatoare ne-au fost oferite de catre Centrul de Informare Europeana si UNICEF.

De asemenea, Administratia de Stat a Aviatiei Civile si Compania „Air-Moldova" au manifestat deosebita receptivitate pentru a transforma in realitate visul copiilor. Acestia au avut posibilitatea sa vada din interior cum lucreaza Aeroportul International Chisinau. „Mica calatorie" a ramas ca o imagine placuta in memoria atat a copiilor cit si a intregii echipe „Pro Cetatean Activ". Desi eram foarte obositi la sfirsitul activitatii, nimic nu parea mai placut decat zimbetul si ochii incintati ai copiilor.

La un an de activitate facem bilantul si constatam ca nu l-am petrecut in zadar, am contribuit in masura posibilitatilor noastre la dezvoltarea societatii. Chiar si in cele mai dificile momente, am reusit sa ne mobilizam si sa ne demonstram noua insine ca cu eforturi comune putem realiza lucruri frumoase.

În acest sens, Va dorim din partea echipei AO „Pro Cetatean Activ" sa fiti mereu entuziasmati, optimisti si curajosi pentru a aduce schimbarea in societate, or nimic nu este mai eficient decit initiativa venita din societate. Si nu uitati: nu exista greseli, exista doar experienta.

Asociatia Obsteasca „Pro Cetatean Activ" a fost inregistrata mai mult de un an in urma, mai precis la 14 decembrie 2008. Entuziasmul a sase tineri a stat la baza crearii acestei organizatii menite sa promoveze cetatenia activa, sa stimuleze activismul social si sa orienteze cetatenii spre respectarea drepturilor omului. 

 

Ehipa Asociatiei Obstesti „Pro Cetatean Activ"

 

 

http://www.pca.do.am