Politicul îngheață dezvoltarea regională



Resursele financiare investiționale destinate dezvoltării regionale sunt repartizate politic și nu pentru necesitățile oamenilor. Acest lucru creează discrepanțe în avansul economic al regiunilor țării. Este opinia experților IDIS Viitorul, Ion Tornea și Iurie Gotișan, exprimată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

Interesele primează, iar la Chișinău sunt concentrare majoritatea investițiilor și resurselor financiare din țară. De aceea, politica statului este importantă pentru direcționarea banilor și investițiilor în regiunile, țării care au nevoie pentru a se dezvolta și pentru creșterea nivelului de trai a populației.

Potrivit lui Gotișan, Moldova este la coada clasamentului privind mărimea fondului de dezvoltare regională - 0,3% din PIB, în timp ce în Macedonia sau Albania acesta depășește 1% din PIB. În Republica Moldova, agricultura este sectorul cel mai important pentru majoritatea raioanelor țării, iar la Chișinău și Bălți sunt concentrate majoritatea investițiilor realizate.

La rândul său, Ion Tornea susține că sumele alocate pentru dezvoltarea regională sunt infime comparativ cu statele din UE, unde volumul finanțărilor se ridică la o treime din PIB. Este vorba de susținerea IMM-urilor, inovare, ecologie, dezvoltarea întreprinderilor, în timp ce în Republica Moldova banii sunt direcționați pentru reabilitarea infrastructurii.

”Prioritar pentru UE este crearea locurilor de muncă, iar în Moldova se pune accent pe dezvoltarea infrastructurii. Politicile de dezvoltare regională ar trebui integrate în politicile mai largi ale statului, dar nu le putem implementa fără competențe și fără potențial. Fondul de dezvoltare regională este insuficient pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor”, a conchis Tornea.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.