Legea privind partidele politice nu este suficient de buna pentru a evita coruptia, ONG



Legea privind partidele politice contine numeroase carente si nu este suficient de buna pentru ca fenomenul coruptiei sa nu sa se infiltreze in domeniul politicului. De aceasta parere sunt reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale care au participat la sedinta Clubului jurnalistilor de investigatie cu tema: „Finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale: riscuri de coruptibilitate in alegerile parlamentare din 2009", transmite Info-Prim Neo.

Expertul organizatiei „Transparency International - Moldova", Efim Obreja, a spus ca propunerile lansate de asociatie pana la adoptarea legii nu au fost luate in considerare. Documentul nu prevede clar modalitatea de finantare a partidelor politice si a activitatii lor in campania electorala, iar normele pentru asigurarea transparentei finantarii partidelor sunt insuficiente.


„Normele privind donatiile trezesc ingrijorare, deoarece marimea acestora nu este reglementata", a spus Efim Obreja. Despre prevederea care permite persoanelor fizice sa finanteze partidele politice cu 500 salarii minime anual si persoanelor juridice - cu o mie de salarii minime, acesta a spus ca „este exagerata, intrucat nu corespunde nivelului de trai al populatiei". „Rezultand din salariul mediu lunar pentru 2008, donatiile maxime constituie circa 1,3 mln lei si respectiv 2,6 mln lei, ceea ce este foarte mult", a spus Obreja, mentionand ca acest lucru ar putea sa insemne cumpararea partidului politic, ceea ce contravine aceleiasi legi. „În Europa se permite finantarea partidelor cu 2-3 salarii minime anual", a mai declarat expertul.

Participantii la discutie si-au manifestat ingrijorare si fata de felul in care este supravegheata activitatea financiara a partidelor politice.

În mod normal, partidele politice ar trebui sa fie cele care fac publice rapoartele financiare, insa in conditiile actualei legislatii acest lucru il face Comisia Electorala Centrala (CEC), a spus Corneliu Gurin, reprezentantul Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), care a efectuat raportul de expertiza la proiectul Legii privind partidele politice. Potrivit lui, anumite prevederi ale legii sunt foarte vagi, astfel ca pot avea mai multe semnificatii. Serviciul Fiscal de Stat efectueaza controlul financiar al formatiunilor politice, iar in campania electorala de acest lucru se ocupa CEC, iar aceasta multitudine de institutii care efectueaza controlul financiar al partidelor nu inseamna decat o mai mica transparenta, a mai spus Corneliu Gurin.

De asemenea, acesta a spus ca de regula informatiile despre acumularile partidelor politice sunt facute publice abia dupa alegeri, desi oamenii simpli ar vrea sa stie despre veniturile acestora inainte, pentru a cine dintre politicieni o sa le reprezinte mai bine interesele si, implicit, cui sa-i acorde votul, a adaugat expertul CAPC.

Cornelia Cozonac, presedintele Centrului de Investigatii Jurnalistice, a spus ca sursele de finantare a partidelor politice nu sunt transparente. „Exista partide cu sedii foarte luxoase, dar nu sunt cunoscute sursele de finantare a constructiei acestora", a spus Cozonac.

Un politician este corupt atunci cand cumpara voturi, cand utilizeaza resursele administrative in interese proprii, cand face abuz de functia sa, cand sustrage mijloace publice, efectueaza protectionism etc, au explicat participantii la sedinta.

Legea privind partidele politice a fost adoptata la sfarsitul anului 2007 si a intrat in vigoare la 29 februarie 2008. 

http://www.info-prim.md