Coalitia 2009, ingrijorata de limitarea drepturilor cetatenilor de catre politie



Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", ca urmare a monitorizarii activitatii organelor statului in perioada preelectorala, se arata „profund ingrijorata de limitarea nejustificata a drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor de catre organele de politie" si indeamna repetat organele de politie la respectul legii, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat difuzat de Coalitia 2009, observatorii au constatat „continuarea practicilor abuzive de curmare violenta de catre organele de politie a unei pichetari pasnice". Anatol Matasaru, exercitand la 29 ianuarie 2009, in mod pasnic, o actiune de protest in fata Procuraturii Generale, a fost in mod public agresat de catre colaboratori inarmati ai politiei, fiind luat cu forta in custodia politiei, ca mai apoi sa fie dus in fata instantei, care a amanat examinarea procesului de judecata.

„Actiunile di sproportionate ale colaboratorilor de politie desfasurate in mod public au drept consecinta intimidarea cetatenilor si determinarea acestora sa renunte la exercitarea drepturilor si libertatilor politice, in mod special a libertatii de exprimare si intrunire. Astfel, actiunile ilegale ale politistilor, care pot avea incidenta penala, stirbesc din imaginea institutiei pe care acestia o reprezinta, exprima lipsa de respect fata de drepturile si libertatile fundamentale garantate de Constitutie. Admiterea frecventa a abuzurilor din partea organelor de politie este incompatibila cu principiile si normele unui stat democratic", se arata in comunicatul Coalitiei 2009.

Coalitia sustine ca acest caz demonstreaza lipsa unor cunostinte temeinice a normelor constitutionale si a legislatiei cu privire la intruniri din partea unor colaboratori de politie, care in pofida multiplelor chemari la respectul legii de catre societatea civila continua practica vicioasa de ingradi re a libertatilor de exprimare si manifestare.

Coalitia reaminteste autoritatilor ca alegerile libere si corecte nu inseamna doar asigurarea procedurilor de vot, ci si un ansamblu de drepturi conexe, inclusiv libertatea intrunirilor, libertatea de exprimare, nediscriminarea, libertatea de asociere, dreptul de a alege si de a fi ales, care, fiind realizate in ansamblu, asigura sufragii libere si corecte. Prin urmare, Coalitia 2009 reitereaza recomandarile sale referitoare la necesitatea asigurarii respectarii drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor din R. Moldova si isi exprima regretul fata de continuarea practicilor abuzive de limitare a drepturilor fundamentale ale cetatenilor de catre organele de politie.

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova si continua activitatile de promovar e a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment, Coalitia 2009 intruneste 32 de organizatii neguvernamentale.


www.info-prim.md