Campania regionala impotriva violentei, la mijloc de cale



La trei luni de la lansarea Campaniei regionale impotriva bataii copilului „Observati-ma. Auziti-ma. Ajutati-ma!", institutiile de resort din Moldova inca nu au reusit sa dezvolte suficient mecanismele de receptionare a cazurilor de violenta in familie. Declaratii in acest sens au fost facute la sedinta Clubului de presa din cadrul campaniei mentionate, joi, 29 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.


„Nu exista parghii clare care ar facilita solutionarea prompta a cazurilor de abuz asupra copiilor, dar nici populatia nu este pregatita sa raporteze asemenea cazuri", sustine Daniela Samboteanu-Popescu, presedintele Centrului National de prevenire a abuzului fata de copii (CNPAC).

Viorica Dumbraveanu, viceministrul protectiei sociale, familiei si copilului, a specificat ca, desi in Republica Moldova exista un cadrul legislativ bine pus la punct, pentru o eficienta mai mare a campaniei este necesara consolidarea cadru lui institutional la nivel teritorial.

Problema violentei continua sa fie o alarma si pentru organele de drept. Eugen Rusu, seful Sectiei analize, prognoza si elaborari din cadrul Procuraturii Generale, a specificat ca, desi in anul 2008 au fost mai putine cazuri de abuz si trafic a copiilor, problema violentei continua sa fie o restanta pentru Moldova".

Potrivit lui Veaceslav Luca, asistent de proiect la Centrul de Informare si Documentare pentru Drepturile Copilului in Moldova (CIDDC), „cele mai eficiente monitorizari de respectare a drepturilor copilului le efectueaza insasi copiii din cele 12 raioane ale tarii, participante in campanie, care sunt mai putin influentati de mediu si sunt mai sinceri, intrucat ne comunica situatia din teritoriu prin ochii lor".

Campania regionala impotriva bataii copilului „Observati-ma. Auziti-ma. Ajutati-ma!", lansata in noiembrie 2008, va dura pana in martie 2009. Scopul anuntat este reducerea violentei impotriva copilului, in special, a pedepselor umilitoare.

Campania este desfasurata de Centrul National a Abuzului fata de Copii , in parteneriat cu Ministerul Protectiei, Familiei si Copilului si Alianta ONG-urilor active in domeniul protectiei sociale, copilului si familiei. Campania „Observati-ma. Auziti-ma. Ajutati-ma!" are suportul Fundatiei SOROS-Moldova, Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala (SIDA), Fundatia „Nobody Children" si OAK Foundation.

 

www.info-prim.md