Semneaza si tu pentru ei



La moment in Republica Moldova este in plina desfasurare campania de colectare a semnaturilor in sprijinul ratificarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati de catre Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta campanie este organizata de catre Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, alcatuita din mai multe ONG-uri din domeniul persoanelor cu dizabilitati.

Desi procesul de colectare a semnaturilor, in sprijinul ratificarii Conventiei, a inceput pe data de 3 decembrie 2008, pana in prezent au fost deja adunate 3369 semnaturi. Tot in aceasta perioada, circa 34 de organizatii din domeniu, din diferite regiuni ale Moldovei, au aderat la Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Conform obiectivelor acestei actiuni civice se prevede implicarea tuturor ONG-urilor din Republica Moldova, care activeaza in domeniul persoanelor cu dizabilitati, la fel, contandu-se foarte mult atat pe sprijinul intregii societati civile din Moldova, cat si a cetatenilor de rand.

Printre actiunile intreprinse in cadrul campaniei se enumara: expedierea pe 11 decembrie 2008 a mesajelor pentru parlamentari cu apelul de ratificare a Conventiei. În preajma sarbatorilor de iarna deputatii, Prim-ministrul si Presedintele Republicii Moldova au primit carti postale confectionate de copiii cu dizabilitati. Tot in aceasta perioada a fost desfasurata Masa rotunda „Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati - demnitate si dreptate pentru toti", la care s-a constatat ca ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati ar imbunatati foarte mult situatia persoanelor cu nevoi speciale.

Conform spuselor lui Ion Cibotarica, vicepresedintele Centrului de Asistenta Juridica pentru Persoane cu Dizabilitati, „Ratificarea Conventiei va deschide tarii noastre posibilitatea de a beneficia de informatia, experientele si cele mai bune practici mondiale in domeniul persoanelor cu nevoi speciale. Implementarea acesteia, prin implicarea activa a lor, ar duce la cresterea semnificativa a numarului de persoane active economic din tara noastra. Din cele peste 170 mii persoane cu dizabilitati din Moldova, 120 de mii dintre acestea ar putea lucra, devenind activi in plan economic. Acest numar constituie circa 10 la suta din populatia activa a Republicii Moldova, care numara, in total, 1.300.000 de persoane".

Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati a fost lansata la 2 decembrie 2008 de catre 14 ONG-uri din domeniu, cu scopul de a promova ratificarea acestui document juridic international de catre Parlamentul Republicii Moldova. Activitatile desfasurate in cadrul Initiativei sunt realizate cu sprijinul financiar al Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si al Fundatiei Soros - Moldova (FSM).

Detalii privind Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si despre cum se poate semna petitia pentru ratificarea Conventiei, pot fi gasite pe site-ul Initiativei www.advocacy.md/crpd

Mariana Tabuleac