Hyde Park condamna actiunile angajatilor M.A.I. din 29.01.2009



ACI Hyde Park condamna actiunile colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne din 29 ianuarie 2009, care au sistat violent desfasurarea unei actiuni publice, organizata de A. Matasaru. Era o actiune pasnica si absolut legala, prin urmare politistii nu trebuia sa intervina pentru sistarea acesteia.

Protestatarul a fost hartuit cu scopul de a nu-i permite desfasurarea intrunirii. A.Matasaru a fost tinut ilegal timp de 4 ore la CPs Riscani sub pretextul savirsirii unei contraventii administrative, apoi a fost eliberat prin decizia instantei de judecata care a decis amanarea procesului de judecata pentru o alta zi.

Consideram ca actiunile colaboratorilor de politie au fost ilegale si au urmarit sa intimideze cetatenii pentru a-i determina pe viitor sa nu-si mai exercite dreptul la libera exprimare si libera intrunire.
Deoarece colaboratorii de politie nu s-au legitimat si nu au invocat un temei legal pentru sistarea intrunirii, actiunile acestora intra sub incidenta Codului Penal (art.184 - "violarea dreptului la libertatea intrunirilor prin impiedicarea ilegala a desfasurarii mitingului (...) savirsite de o persoana cu functie de raspundere").

Prin intermediul acestei declaratiei, Asociatia Hyde Park solicita investigarea incidentelor si sanctionarea persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor sus mentionate.


Parascovia Topada
presedinte ACI Hyde Park