Operatorii liniilor fierbinti au nevoie de instruire cu privire la legislatia anticoruptie



Operatorii liniilor fierbinti au nevoie de instruire cu privire la legislatia anticoruptieOperatorii liniilor fierbinti de la diverse institutii publice au nevoie de instruire cu privire la legislatia anticoruptie. Aceasta este una dintre concluziile Studiului cu privire la eficienta liniilor fierbinti, realizat de asociatia „Transparency International-Moldova".

„La majoritatea apelurilor la liniile fierbinti nu se reactioneaza. Sunt unele institutii la care trebuie sa telefonezi de 10 ori ca sa ti se raspunda de doua ori, sa te alegi cu promisiuni si pana la urma sa treaca termenii si sa-ti dai seama ca, pur si simplu, institutiile nu vor sa coopereze pentru solutionarea cazurilor", a declarat autorul studiului, cercetatorul Andrei Munteanu joi, 29 ianuarie, intr-o conferinta de presa la Info-Prim Neo.

Rezultatele cercetarii releva ca, pe langa instruirea personalului, este necesar sa fie creat un mecanism clar de functionare a liniilor fierbinti, prin divizarea functiei de operator de alta functie detinuta. Operatorii trebuie sa fie sanctionati pentru netransmiterea reclamatiilor organelor competente si pentru comportament ne-etic. Totodata, este nevoie sa fie asigurata independenta reala a unitatii administrative a liniei fierbinti in cadrul institutiei unde functioneaza, inclusiv prin alocarea bugetelor separate pentru linia fierbinte. De asemenea, ar trebui create baze de date pentru o generalizare periodica permanenta si efectuate sondaje telefonice periodice pentru studierea eficientei liniilor fierbinti din optica reclamantilor.

Cercetatorul a ajuns la aceste concluzii in urma discutiilor telefonice cu operatorii liniilor fierbinti. El a studiat intonatia, stilul si reactia operatorilor. Andrei Munteanu sustine ca pe parcursul efectuarii studiului au cooperat Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Ministerul Sanatatii, Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Interne si Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Au fost ne-coop erante Procuratura Anticoruptie si Ministerul Justitiei. „Au fost cooperante liniile fierbinti care primesc apeluri vizavi de acte de coruptiei care au loc la nivelul mai jos de mediu si mediu. Institutiile responsabile de combaterea coruptiei la nivel inalt s-au dovedit a fi ne-cooperante", a precizat Andrei Munteanu.

Directorul executiv al „Transparency International - Moldova", Lilia Carasciuc, este de parere ca institutiile au reactionat destul de prompt doar datorita faptului ca stiau ca TI - Moldova monitorizeaza masurile de combatere si prevenire a coruptiei. Acest lucru ar insemna ca pentru simplii reclamanti procedura este mult mai dificila.

„Nu exista un mecanism de transmitere a reclamatiilor organelor competente. Operatorii nu cunosc legislatia cu privire la combaterea si prevenirea coruptiei. La liniile fierbinti de la institutiile ne-specializate in combaterea coruptiei, poti sa te plangi operatorului doa r ca unui coleg de serviciu sau vecin", sustine Lilia Carasciuc. Totusi, ea este convinsa ca liniile fierbinti sunt necesare, insa ele ar trebuie sa se ghideze de concluziile studiului pentru a-si imbunatati activitatea.


www.info-prim.md