Raport final de monitorizare: Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media



Mass-media din Republica Moldova nu se implica suficient in procesul de promovare a transparentei economice si a responsabilitatii guvernului in combaterea coruptiei si, intr-o anumita masura, nu reflecta destul de profesionist subiectele privind coruptia, releva datele raportului final de monitorizare a mass-media, elaborat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) cu suportul Guvernului SUA. Potrivit concluziilor generale ale raportului:

  • Se poate vorbi despre un anumit partizanat in abordarea coruptiei, aceasta fiind o tema sensibila, in contextul alegerilor parlamentare din 2009. Selectarea si prezentarea materialelor la Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Antena C, Moldova suverana si Nezavisimaia Moldova par sa se inscrie intr-un efort de creare a unei imagini favorabile guvernarii si defavorabile opozitiei. Pro TV, TV 7,  EU TV, Vocea Basarabiei, Timpul de dimineata, Jurnal de Chisinau, Ziarul de garda si SP nu evita evenimentele/subiectele care pun guvernarea actuala in lumina negativa.

  • În multe cazuri, materialele relevante s-au bazat pe acuzatii de coruptie care nu intotdeauna au fost confirmate de organele de resort si/sau verificate prin investigatii suplimentare de catre jurnalisti. Cazurile concrete de coruptie au vizat, de obicei, functionari de rang mic si mijlociu, iar strategiile si programele anticoruptie au fost prezentate fara prea multe detalii.

  • În medie, mass-media monitorizate au utilizat cate doua surse per material. Deseori, jurnalistii au prezentat publicului doar informatiile oferite in cadrul evenimentelor de presa, iar in cazul acuzatiilor de coruptie, principala si, deseori, singura sursa a fost persoana care a lansat acuzatiile.

  • Materialele controversate care au reflectat subiecte legate de coruptie nu intotdeauna au prezentat pozitia tuturor partilor implicate in conflict. Totusi, in marea majoritate a stirilor, faptele au fost separate de opinie.

  • În mare parte, reflectarea s-a limitat la stiri, numarul interviurilor, analizelor si al materialelor de opinie fiind destul de mic; majoritatea stirilor au fost „de ultima ora", mass-media evitand sa urmareasca evolutia subiectelor abordate anterior (follow up).

  • Numarul investigatiilor jurnalistice bine documentate, publicate preponderent de presa scrisa, a fost mic; de regula, acestea nu au fost urmate de autosesizari din partea organelor abilitate.

Proiectul de monitorizare s-a desfasurat in perioada octombrie 2007 - noiembrie 2008. Monitorizarea a avut drept scop de-a evalua modul in care mass-media din Republica Moldova reflecta fenomenul coruptiei si programele de lupta cu coruptia, de-a incuraja jurnalistii sa respecte standardele unui jurnalism echidistant si echilibrat, precum si de a informa publicul.

Raportul a fost elaborat de Centrul Independent de Jurnalism in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), care este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX). Programul este finantat de  Corporatia Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Continutul acestui document nu reflecta neaparat opinia AED, IREX, MCC, USAID sau a Guvernului SUA.

Pentru detalii, va rugam sa telefonati la CIJ: (37322) 234236, Nadine Gogu, director de proiect; e-mail: ngogu@ijc.md

Reflectarea fenomenului corupÅ£iei în mass-media Raport final de monitorizare Oct. 07 a€“ Noi. 08 Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media 505.50 Kb