Legea privind declararea si controlul veniturilor functionarilor publici este nefunctionala



Legea privind declararea si controlul veniturilor si al proprietatii demnitarilor de stat, judecatorilor, procurorilor si functionarilor publici este nefunctionala. De aceasta parere sunt atat organele de drept abilitate in combaterea coruptiei, cat si experti independenti in domeniu. Functionalitatea si calitatea legislatiei anticoruptie a fost discutata vineri, 23 ianuarie, in cadrul sedintei Clubului jurnalistilor de investigatie. , transmite Info-Prim Neo.

„Legea privind declararea veniturilor si proprietatilor este disfunctionala. Desi a fost aprobata inca in 2002, efectele ei nu se vad nici peste 7 ani. Este o lege cu scop nobil, care insa nu lucreaza. Daca legea ar fi eficienta, nivelul coruptiei in Moldova ar fi mult mai mic", a declarat expertul organizatiei neguvernamentale „Centrul de Analiza si prevenire a Coruptiei" (CAPC), Cristina Cojocaru.

Legea prevede ca functionarii trebuie sa declare bunuri materiale, doar daca valoarea acestora depaseste 50 mii de lei. Expertul este de parere plafonul ar trebui sa fie mult mai mic.

Demnitarii de stat si functionarii trebuie, conform legii, sa-si declare cota participarii in societatile pe actiuni, dar nu si in alte tipuri de intreprinderi, cum ar fi societati cu raspundere limitata sau intreprinderile individuale. Functionarii declara marca si modelul automobilelor din posesie, dar nu si numerele de inregistrare ale acestora. Totodata, comisiile de control au la dispozitie un termen foarte scurt pentru verificarea declaratiilor, au atentionat expertii.

Expertul asociatiei obstesti „Transparency International - Moldova", Efim Obreja, a relevat ca mecanismul de control al declaratiilor este imperfect. Potrivit legii, declaratiile sunt depuse la comisiile de control, care le transmite la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCEC), doar daca a depistat nereguli.

Procurorul anticoruptie Viorel Morari a relatat ca, din practica sa, majoritatea functionarilor au in posesie automobile si imobile inregistrate pe numele unor terte persoane, care nu sunt functionari publici. Procurorul sustine ca este imposibila tragerea la raspundere a unui functionar pentru declararea unei informatii incomplete, atata timp cat ea este veridica. O problema sunt si transferurile de peste hotare de cele mai multe ori nedeclarate, care pot servi, totodata, drept paravan pentru venituri ilicite.

„Legea cu privire la declararea veniturilor nu este rea, ci foarte rea", a declarat seful Directiei expertiza anticoruptie a CCCEC, Radu Cotici. „Mecanismul de verificare a declaratiilor este absolut nefunctional. În primul rand, formularul pe care il completeaza functionarii publici nu furnizeaza informatii suficiente pentru verificarea exactitatii lor. În acelasi timp, CCCEC nu are dreptul sa efectueze, din oficiu, un control al veridicitatii informatiilor. Membrii comisiilor de control nu au interes sa verifice calitativ declaratiile pentru ca activeaza pe baza obsteasca. De asemenea, ei nu au acces la baze de date necesare.

„Totusi, exista vointa politica pentru a schimba situatia. Presedintele Vladimir Voronin a ridicat aceasta intrebare la o sedinta a Comisiei nationale pentru integrare europeana. A fost creat un grup interminstitutional, care a studiat practica internationala si a elaborat propuneri. Una dintre ele vizeaza modificarea integrala a legii", a mentionat Radu Cotici.

Sedinta Clubului jurnalistilor de investigatie este una din „Jurnalistii impotriva coruptiei", parte a Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova", care este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Educationale (IREX). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si este administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

 

Info-Prim Neo