Viitorul Parlament va avea misiunea sa deetatizeze publicatiile periodice pana in 2011, API



Asociatiei Presei Independente (API) a prezentat vineri, 23 ianuarie, in cadrul sedintei Grupului de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei, o initiativa legislativa pentru deetatizarea publicatiilor periodice. Proiectul are ca scop asigurarea unor conditii echitabile in domeniul mass-media, incercand sa instituie un mecanism clar in ceea ce priveste deetatizarea presei, a declarat juristul Eugeniu Ribca, expert API, transmite Info-Prim Neo.

„Urmarim constituirea unor mijloace de informare in masa care ar contribui la informarea populatiei, si nu la asigurarea propagandei partidelor de la guvernare", a spus Ribca. 

Conform proiectului, deetatizarea presei ar trebui sa se incheie pana la 1 ianuarie 2011. Sunt stipulate trei forme de deetatizare: privatizarea, transformare unor publicatii in monitoare oficiale sau lichidare acestora.

„Nu vom institui obligativitatea disparitiei acestor publicatii sau privatizarea acestora. Multe publicatii care sunt la momentul de fata sunt necesare si in viitor, iar pentru acest scop prevedem in proiect de lege posibilitatea Parlamentului ca sa creeze o lista a publicatiilor periodice care nu vor fi supuse deetatizarii, aici ar putea fi vorba de acelasi monitor oficial, publicatii specializate, din domeniul energetic, achizitiilor publice care trebuie sa existe si in continuare", a mai spus Eugen Ribca.

Proiectul nu mai poate fi adoptat de actuala componenta a Parlamentului, deoarece suntem deja in ultimele 6 luni de mandat a Parlamentului, perioada in care nu pot fi adoptate legi organice, a precizat expertul.

Potrivit datelor statistice, circa 30 publicatii periodice sunt finantate din bugetele raionale. Pretul anual de editare al unui ziar raional este de 500 mii lei.

Grupul de Lucru Public-Privat pentru Fortificarea Presei a fost constituit in cadrul proiectului "Îmbunatatirea Cadrului Legal si Statutului Economic al Sectorului Mass-Media" care este parte componenta a programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Republica Moldova, implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) cu asistenta tehnica a Consiliul International pentru Cercetari si Schimburi (IREX). Programul este finantat de catre Corporatia „Provocarile Mileniului" si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. Grupul intruneste 21 de reprezentanti ai autoritatii publice si institutiilor de reglementare, ai organizatiilor neguvernamentale specializate si mass media, dar si agenti economici.

 

Sursa: Info-Prim Neo