Presa nu se implica suficient in promovarea transparentei si a responsabilitatii autoritatilor



Presa nu se implica suficient in promovarea transparentei si a responsabilitatii autoritatilorMass-media din Moldova nu se implica suficient in procesul de promovare a transparentei economice si a responsabilitatii autoritatilor in combaterea coruptiei si nu reflecta destul de profesionist subiectele privind coruptia. Aceasta este concluzia principala a raportului final de monitorizare a mass-media, elaborat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ). Raportul a fost prezentat joi, 22 ianuarie, in cadrul sedintei Clubului de presa din Chisinau, transmite Info-Prim Neo.

Expertii media care au monitorizat 16 mijloace de informare au evidentiat un anumit partizanat in abordarea coruptiei, aceasta fiind o tema sensibila in contextul viitoarelor alegeri parlamentare. „Un grup de mass-media a abordat tematica reflectand de o maniera laudativa autoritatile centrale si criticand autoritatile locale, reprezentate de alte partide decat cel de guvernamant. Un alt grup a reflectat de o maniera critica actiunile autoritatilor centrale", a spus Liliana Vitu.

Potrivit ei, de cele mai mult ori presa s-a limitat la coruptia mica, si nu a scos la iveala cazuri de coruptie mare. S-a vorbit mai mult despre mita, dar nu si despre alte forme de coruptie precum traficul de influenta sau gestionarea incorecta a fondurilor publice.

„În plasa reporterilor au nimerit functionari de rang mic, si nu au nimerit inalti demnitari, fapt ce denota atitudinea superficiala a presei", a explicat expertul media Petru Macovei. El a mentionat ca mass-media s-a limitat la reflectarea declaratiilor lansate in conferinte de presa sau prin comunicate, diseminate de persoane interesate. De foarte multe ori, jurnalistii nu au oferit dreptul la replica. Doar cateva redactii au urmarit subiectele abordate anterior.

Numarul investigatiilor jurnalistice bine documentate a fost foarte mic: in 14 luni au fost publicate 24 de investigatii, dintre care doar una a aparut in audiovizual. De regula, investigatiile nu au fost urmate de autosesizari a organelor abilitate.

Jurnalistii prezenti la Clubul de presa au avut diverse explicatii pentru numarul mic si caracterul superficial al investigatiilor. „Jurnalistii nu sunt motivati financiar sa desfasoare investigatii", a spus Oleg Brega de la Jurnal TV. „Sursele refuza sa vorbeasca oficial si solicita anonimatul", a mentionat Grigori Valovoi, redactor-sef la „Novaia Gazeta". „E tot mai putina curiozitate in jurnalisti", a remarcat Aneta Grosu, redactor-sef al saptamanalului „Ziarul de Garda".

Potrivit directorului interimar CIJ, Nadine Gogu, cele 16 mass-media au fost monitorizate in perioada lunilor octombrie 2007 - noiembrie 2008. În acest rastimp acestea au publicat, in total, 3911 materiale de presa care au abordat subiecte legate de coruptie.

Raportul a fost elaborat de CIJ in cadrul Programului „Consolidarea capacitatii de monitorizare a societatii civile din Moldova", care este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Educationale (IREX). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si este administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

 

Sursa: Info-Prim Neo