Un proiect de sustinere a copiilor vulnerabili prin jocuri si activitati sportive in Chisinau



Reprezentanta din R. Moldova a Fundatiei elvetiene „Terre des Hommes", Lozana, va prezenta la 17 ianuarie, la Chisinau, proiectul MOVE, activitatile caruia si-au dat startul in septembrie 2008. Proiectul sustinut financiar de catre UEFA, constituie o initiativa de sustinere a celor mai vulnerabili copii prin jocuri si activitati sportive, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit „Terre des Hommes", la prezentarea publica va fi facuta o demonstratie practica a instrumentelor aplicate in cadrul proiectului, cu participarea animatorilor si copiilor din or. Cricova (mun. Chisinau), s. Danceni (r-nul Ialoveni) si s. Hansca (r-nul Ialoveni).

Proiectul MOVE are drept scop imbunatatirea starii emotionale a copiilor prin consolidarea competentelor psiho-sociale si metodologice ale animatorilor care lucreaza cu copiii. Organizatorii sustin ca jocurile si activitatile sportive favorizeaza comunicarea directa si libera, principiu a cceptat de culturile tarilor din intreaga lume. La nivel individual activitatile respective permit consolidarea capacitatilor copiilor, iar la nivel global faciliteaza reintegrarea copiilor in familie, in comunitate sau in sistemul scolar.

MOVE in Moldova este la a doua etapa de implementare. Proiectul se va desfasura pana in 2011.

Datorita colaborarii de patru ani cu UEFA, „Terre des Hommes" implementeaza proiectul MOVE de dezvoltare psiho-sociala a copiilor prin intermediul jocurilor si activitatilor sportive in patru tari din Europa Centrala si Sud-Est (Albania, Kosovo, Moldova si Romania). Proiectul se va desfasura in trei faze: organizarea unei instruiri de doua saptamani, care abordeaza tematici metodologice si psiho-sociale cu aplicarea jocurilor si experientei practice de lucru; oferirea, timp de sase saptamani, sustinerii metodologice, bazate pe coaching, care presupune efectuarea vizitelor individuale in teren si evaluarea dinamicii in grup; desfasurarea, timp de sase luni, sesiunilor de replicare pentru colegi.

În acelasi timp, in fiecare tara vor fi organizate evenimente sportive, la care vor participa parintii si membrii comunitatii; vor fi sustinute initiativele de scurta durata privind lucrarile de reparatie a salilor sportive in scoli sau a centrelor comunitare. La fel, sunt prevazute granturi mici pentru procurarea echipamentului, ceea ce ar contribui la imbunatatirea mediului de lucru in cele mai defavorizate comunitati.

Fundatia „Terre des Hommes", Lozana, Elvetia este o organizatie care apara drepturile copilului in 32 de tari ale lumii, promovand respectul principiilor Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului si desfasurand activitati in stransa colaborare cu parintii, membrii comunitatii, autoritati si societate civila.
www.info-prim.md