A aparut Ghidul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale 2008



A aparut Ghidul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale 2008A aparut Ghidul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale. Publicatia ilustreaza peste 80 de bune practici ale localitatilor din Republica Moldova, aplicate cu succes pe parcursul ultimilor doi ani. Ghidul este o componenta a Programului Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale, implementat de catre Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", in parteneriat cu Ministerul Administratiei Publice Locale si finantat de catre Consiliul Europei.

„Prin elaborarea Ghidului, ne-am propus sa transmitem aceste experiente de succes, care sunt usor de transpus si in alte comunitati, angajate in solutionarea unor probleme similare. O buna practica, pe langa implicarea cetatenilor, formarea unei culturi comunitare participative, mai inseamna rezultate mari cu implicarea unor costuri cat mai mici, dezvoltarea unor modele de succes, care sunt valabile si pentru alte primarii.", accentueaza coordonatorul de programe al IDIS „Viitorul", Olesea Cruc.  

Ghidul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale a fost elaborat dupa metodologia Centrului de Expertiza in Guvernarea Locala al Consiliului Europei. Publicatia a ajuns deja la a doua editie si este distribuita gratuit de catre IDIS „Viitorul" autoritatilor publice locale si centrale, precum si centrelor de resurse din tara. Ghidul cuprinde un spectru larg de probleme comunitare, structurate pe sase capitole:

  • dezvoltarea infrastructurii locale;
  • mediu si amenajarea teritoriului;
  • buna guvernare;
  • organizarea si prestarea serviciilor sociale;
  • cultura si valori;
  • modernizarea managementului public local.

În premiera publicatia include un DVD cu filmul istoriilor de succes a celor 7 comunitati decernate cu Statutul Celei mai bune practici a anului 2008. Amintim ca 7 localitati castigatoare au fost selectate din 64 care au participat la concursul national. Începand cu anul 2005, IDIS „Viitorul" implementeaza Programul Bunelor Practici ale Autoritatilor Locale din Moldova, orientat sa aprecieze la justa valoare autoritatile publice locale care au initiat si realizat cu succes o buna practica - initiativa sau proiect de succes intr-un domeniu de referinta al activitatii administratiei publice locale, care a avut un impact semnificativ asupra comunitatii. 

Descarca Ghidul aici:  (PDF, 992 Kb)

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org