Asociatii obstesti promit ca "nu vor permite banditilor sa treaca in Parlament"



Asociatii obstesti promit ca Mai multe asociatii obstesti, reunite in „Congresul societatii civile din Moldova", au lansat marti, 13 ianuarie, campania „Nu vom permite banditilor sa treaca in Parlament", transmite Info-Prim Neo.

Presedintele Asociatiei obstesti „Moldova mea", Feodor Ghelici, a declarat intr-o conferinta de presa ca membrii congresului isi vor conjuga eforturile pentru a monitoriza politicienii care vor participa la alegerile parlamentare. „Ne-am propus sa-i trecem printr-un filtru ca sa nu intre in Parlament banditi in costume si cu cravate la gat", a spus Ghelici.

Potrivit lui, asociatiile vor organiza saptamanal conferinte de presa in care isi vor prezenta opiniile cu privire la listele de candidati, programele electorale ale partidelor, declaratiile politicienilor. În ajunul alegerilor va fi prezentata o pozitie finala. De asemenea, vor fi organizate dezbateri publice la care vor fi invitati diferiti polit icieni.

Feodor Ghelici a spus ca reprezentantii asociatiilor „nu vor face PR" nici unui partid. Totodata, el a mentionat ca ei vor prezenta societatii partidele care sunt capabile sa „mearga in avangarda" pentru ca „populatia sa nu-si iroseasca voturile pe partidele mici, care nu sunt demne de atentie".

„Ne-am propus monitorizarea tuturor liderilor politici si a listelor electorale. Nu am venit sa obijduim sau sa invinuim pe nimeni. Societatea are dreptul de a afla o informatie alternativa parvenita de la societatea civila", a precizat Anatolie Munteanu, membru al „Fondului Veteranilor din Moldova".

Serghei Gavrilov de la AO „Misiunea Irlandei de Nord in Moldova" a mentionat ca atitudinea si comportamentul parlamentarilor trebuie sa corespunda principiilor moralei crestine. „A fi deputat nu este un privilegiu, ci o responsabilitate. Avem nevoie de parlamentari gata sa raspunda pentru faptele lor. Astfel, de legislatori pot fi cei care cunosc legile si cuvantul lui Dumnezeu", a spus Gavrilov.

La conferinta de lansare au mai fost reprezentanti ai asociatiilor „Viitor impreuna", „Izvorul Moldovei", „Alianta psihoterapeutilor din Moldova", „Federatia euro taekwondo din Moldova".Organizatorii sustin ca noul congres include in total 35 de asociatii obstesti, inclusiv din Gagauzia si din Transnistria. Desi au scopuri asemanatoare cu cele ale Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte (Coalitia 2009), care s-a lansat in noiembrie 2008, Congresul societatii civile nu planifica sa se alature coalitiei pe motiv ca aceasta, potrivit lor, nu se manifesta suficient de energic. Potrivit membrilor congresului, toate actiune vor fi finantate din surse proprii.

www.info-prim.md