ONG-uri preocupate de drepturile omului trag concluzii si fac planuri dupa protestul de joi



ONG-uri preocupate de drepturile omului trag concluzii si fac planuri dupa protestul de joi Reprezentanti ai unor organizatii preocupate de respectarea drepturilor omului au facut concluziile marsului de protest de joi, la o masa rotunda in incinta agentiei Info-Prim Neo. În ajun, pe 25 decembrie, mai multe ONG-uri au pichetat institutii administrative in Chisinau si au filmat cum politia impiedica manifestantii sa protesteze.

Organizatiile intentioneaza sa depuna o plangere la Procuratura Generala referitoare la incorectitudinea actiunilor politiei in episoadele care au avut loc in fata presedintiei, parlamentului si guvernului, a spus Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Protestatarii, de asemenea, vor solicita Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sa efectueze o ancheta pentru a sanctiona ofiterii care se fac vinovati de obstructionarea manifestatiilor.
 

Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, a declarat ca manifestarea de solidaritate cu persoane carora li s-a incalcat dreptul la libertatea de expresie a fost un succes. „Cred ca am reusit suficient de bine. Am dorit sa finisam, simbolic, manifestatiile care nu au avut loc: depunerea unui brad la MAI, am iesit cu masti de porci si magari, pentru a-l sustine pe Anatol Matasaru", a spus Golosceapov.

Omul de afaceri Anatol Matasaru si-a castigat o faima internationala, dupa ce a imbracat un magar in haine de politist si un porc - intr-o jacheta pe care era scris „porcuror", la 18 decembrie. Politia l-a impiedicat atunci sa ajunga in centrul Chisinaului, iar o instanta din Chisinau l-a amendat cu 200 de lei.

ONG-urile din domeniul apararii drepturilor omului au decis sa ceara de la MAI copia unui renumit regulament intern, la care politistii fac referire de fiecare data pentru a indeparta manifestantii de langa sediile autoritatilor. În caz ca acest regulament contravine legislatiei, ONG-urile vor cere in instanta anularea lui.

Practica de aplicare a legii cu privire la intruniri va face subiectul unei intrevederi pe care reprezentatii ONG-urilor o planifica cu comisiile parlamentare de profil. O reuniune similara onegistii doresc s-o organizeze si cu Procuratura Generala pentru a afla de ce nu sunt pedepsiti politistii care sisteaza manifestarile.

La actiunea de protest de joi au participat lideri si reprezentanti de la Asociatia pentru Democratie Participatica ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociatia Presei Independente, Centrul "Acces-Info", Centrul de Drept Causeni, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul "MEMORIA", Centrului National al Romilor, CReDO, Eco-TIRAS, Hyde Park, Institutul pentru Drepturile Omului, Juristi pentru Drepturile Omului, Promo-Lex, Societatea Internationala a Drepturilor Omului - Sectia din Republica Moldova.