Patru centre comunitare vor fi deschise la Balti in primul trimestru al anului viitor



În municipiul Balti, in primul trimestru al anului viitor, vor fi deschise patru centre sociale comunitare. Despre acest fapt s-a vorbit, miercuri, in cadrul reuniunii „Excluderea sociala, un fenomen intolerabil in societate”, actiune organizata de Asociatia SOMATO din Balti in cadrul campaniei „Sa spunem NU excluderii sociale”. În cadrul evenimentului au fost prezentate serviciile viitoarelor centre comunitare, dar, in acelasi timp, s-a relatat si despre activitatile unor structuri similare care functioneaza deja in orasul Balti.

În ianuarie, este preconizata deschiderea Centrului „Sotis”, care va presta servicii victimelor violentei in familie; Centrului pentru oameni in etate „Respiratia a doua”. De asemenea, la inceputul anului viitor, vor fi deschise Centrele „Danco” si „Socium”. Primul va presta servicii pentru copii cu probleme de sanatate mintala, iar cel de-al doilea – „Socium” – isi propune reabilitarea si resocializarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala prin aplicarea terapie ocupationala si terapiei prin arta.

Toate cele patru centre au fost fondate si dotate in cadrul unor proiecte finantate de donatori externi, avand si sprijinul autoritatilor locale, care au lansat initiativa crearii unei retele de centre sociale comunitare.

Anterior, autoritatile din Balti au elaborat, cu sprijinul Fondului de Investitii Sociale din Moldova, o asa-zisa harta sociala a localitatii, fapt ce le-a permis sa cunoasca mai bine nevoile sociale ale orasului.

Este de remarcat ca zilele trecute, la Balti au fost deschise doua centre comunitare: Centrul Evrica (pentru copii aflati in situatii de criza) si Centrul „Reintoarcere” (pentru persoanele fara adapost).

La reuniunea organizata de Asociatia SOMATO („Excluderea sociala, un fenomen intolerabil in societate”) au participat circa 50 de reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale din orasul Balti care presteaza servicii sociale, reprezentanti ai autoritatilor locale si consilieri municipali.

Campania „Sa spunem NU excluderii sociale” este derulata de Asociatia SOMATO in cadrul unui proiect finantat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Somato