Detinutilor li se incalca dreptul la munca, constata juristi de la CAJD



Detinutilor din Moldova li se incalca dreptul la munca, constata juristi de la Centrul de Asistenta Juridica pentru Detinuti (CAJD). Acestia au examinat, incepand cu luna februarie 2007, respectarea drepturilor condamnatilor din toate penitenciarele din republica. Pe de alta parte, reprezentantul Procuraturii Generale spune ca majoritatea detinutilor nu doresc sa fie angajati, transmite Info-Prim Neo.

Vitalie Modranga, unul dintre cei cinci juristi care au acordat asistenta detinutilor in cadrul proiectului CAJD, spune ca multi dintre acestia vor sa se angajeze in campul muncii, insa li se spune ca locuri de munca nu sunt. Juristii centrului au comunicat ca vor incerca sa promoveze o prevedere legala prin care munca detinutilor in penitenciare sa fie luata in calcul atunci cand li se va calcula marimea pensiei.

Potrivit procurorului Directiei investigatii generale la Procuratura Generala, Igor Balmus, problema nu consta in faptul ca n u sunt locuri de munca, ci in faptul ca detinutii nu vor sa munceasca, daca nu le place oferta. „Sunt locuri de munca, dar majoritatea detinutilor sufera de tulburari de personalitate”, spune Balmus.

CADJ este un proiect implementat de Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), cu suportul financiar al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

www.info-prim.md