Libera exprimare si libertatea presei sunt in regres, constata societatea civila



Dreptul la informatie, la libera exprimare si libertatea presei sunt in regres fata de anul 2006, arata un raport al societatii civile, dat publicitatii luni, 22 decembrie la sediul Fundatiei Soros, transmite Info-Prim Neo.

Raportul este elaborat prin concursul a 19 reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros.

„Se resimt discrepante intre declaratiile si faptele autoritatilor privind dreptul la informatie si libera exprimare. Pe de o parte, se adopta Legea privind transparenta in procesul decizional, iar pe de alta parte, este adoptata, mai mult pe tacute, Legea privind secretul de stat, la elaborarea careia nu s-a tinut cont nici de recomandarile OSCE, nici de recomandarile organizatiei Article 19”, a declarat Vasile Spinei, director al Acces-Info si coautor al raportului. Potrivit lui, noul act normativ limiteaza accesul la mai multe categorii de informatii de inter es public si este mai restrictiv decat legea pe care o inlocuieste.

„Actiunile exagerate ale politiei, procuraturii si ale judecatorilor la adresa unor jurnalisti care demonstrau sau filmau in locuri publice nu corespund literei legii, spiritului de libera exprimare si limiteaza dreptul drepturile garantate omului”, se mentioneaza in raport.

Studiul retine concluziile rapoartelor organizatiilor mass-media, conform carora „actualul Cod al audiovizualului a fost redactat de o maniera care sa asigure mentinerea controlului PCRM asupra majoritatii CCA si asupra Companiei publice „Teleradio-Moldova”.

În domeniul asigurarii unui climat politic democratic, autorii studiului constata deficiente serioase privind respectarea autonomiei administratiei publice locale, in special prin finantarea discriminatorie, pe criterii politice. Astfel, majoritatea beneficiarilor de investitii sunt primarii PCRM. Acestia primesc investitii de 2,2 ori mai mari decat primarii de alta culoare politica. Circa 98% din suma totala acordata primariilor pentru reparatii capitale au fost alocate localitatilor cu primari PCRM, se mentioneaza in raport.

Autorii acestuia considera ca efectul cumulativ al mai multor decizii adoptate doar cu un an inaintea alegerilor parlamentre creeaza conditii nedemocratice in Republica Moldova. Printre recomandarile cele mai urgente, autorii mentioneaza initierea unui dialog intre Comisia Europeana si societatea civila din Republica Moldova in domeniul drepturilor omului, a climatului politic si democratic din tara.

Dezvoltat pe parcursul a cca 50 de pagini, studiul celor 19 ONG-uri contine critici si recomandari privind domeniile mentionate in Raportul din 3 aprilie 2008 al Comisiei Europene adresat Republicii Moldova. Astfel, sunt analizate, conflictul transnistrean, reforma sistemului judiciar, colaborarea cu UE in domeniul politicii externe si a cooperarii regionale , reformele economice si sociale etc.

Conform autorilor, raportul nu este destinat exclusiv Comisiei Europene, dimpotriva este gandit drept un instrument util si pentru guvernul Republicii Moldova.

www.info-prim.md