Transparency International €“ Moldova a organizat o Zi Anticoruptie in orasul Floresti



Transparency International – Moldova (TI-Moldova) a organizat o Zi Anticoruptie in orasul Floresti, cu sprijinul primarului localitatii, Iurie Tap, transmite Info-Prim Neo. În cadrul evenimentului s-au desfasurat mai multe activitati. Astfel, a fost organizat seminarul „Promovarea conduitei etice in serviciul public – cale de prevenire a coruptiei”, dezbateri pe marginea subiectului prezentat si derularea filmului TI – Moldova „Tratarea conflictului de interese in serviciul public”, la care au participat 40 de angajati din administratia publica locala.

Circa 100 de reprezentanti ai societatii civile din localitate au participat la seminarul „Petitiile ca forma de prevenire a coruptiei”, organizat in scopul sporirii capacitatii societatii civile de a-si apara drepturile constitutionale.

Expertul Liniei Fierbinti a TI-Moldova a oferit consultatii juridice populatiei.

De asemenea, reprezentantii TI – Moldova au participat la doua emisiuni cu genericul: „Coruptia in sistemul fiscal” si „Cum poate fi combatuta coruptia in sistemul educational”, realizate de postul de televiziune „Flor-TV”. În cadrul emisiunilor s-au reflectat rezultatele cercetarilor TI – Moldova privind perceptiile si experientele gospodariilor casnice si oamenilor de afaceri referitor la coruptia in R. Moldova, perceptia conflictului de interese in serviciul public, s-au expus obiectiile si propunerile organizatiei pe marginea cadrului legal anticoruptie, s-a relatat despre activitatea Liniei Fierbinti a TI-Moldova si s-au formulat solutii de redresare a situatiei in aceste domenii. TI-Moldova a donat televiziunii „Flor-TV” doua filme educationale pentru a familiariza publicul din localitate cu practicile internationale de prevenire a coruptiei prin promovarea conduitei etice si tratarea conflictului de intere se in serviciul public.

În cadrul evenimentului TI-Moldova a facut o donatie a publicatiilor sale pentru opt biblioteci publice din localitate, a desfasurat o expozitie de caricaturi anticoruptie si a difuzat spoturi televizate anticoruptie.

TI-Moldova ca filiala nationala a organizatiei mondiale anti-coruptie a Transparency International a fost inregistrata la 14 iunie 2000. Una din principalele prioritati ale TI-Moldova este promovarea unei miscari anti-coruptie, convocarea celor mai active personalitati, cunoscute in tara drept promotori ai principiilor transparentei, democratiei si evidentei.

www.info-prim.md