Numarul materialelor de presa care vizeaza coruptia au scazut cu peste 30% in noiembrie



În luna noiembrie, numarul materialelor de presa care vizeaza coruptia au scazut cu peste 30% fata de luna precedenta. Constatarile sunt inserate in raportul lunar intocmit de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in cadrul proiectului “Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media”, transmite Info-Prim Neo.

Cele opt ziare monitorizate au publicat, in total, 65 de articole care au vizat coruptia. Cele mai multe au aparut in Ziarul de Garda (17), urmat de Timpul de dimineata (12), Moldova Suverana (11) si Jurnal de Chisinau (10). Mai putine materiale tematice au fost publicate de Nezavisimaia Moldova (7), SP (4), Novoe vremea (3), Vesti Gagauzii (1).

Cea mai utilizata forma de reflectare a fenomenului coruptiei ramane mediatizarea acuzatiilor privind implicarea in acte de coruptie a diferitelor persoane (44,6% din totalul materialelor publicate in noiembrie). Programele anticoruptie au o pondere de 26% , cazurile c oncrete de coruptie si gestionarea incorecta a fondurilor publice – cate 12,3%, in celelalte articole coruptia fiind pomenita in contextul altor subiecte.

Traditional, atunci cand relateaza despre coruptie, jurnalistii prefera sa scrie stiri (65% din articolele publicate in noiembrie). De asemenea, in cele 8 ziare au mai fost publicate 10 editoriale sau articole de opinie, 7 materiale de analiza, unele avand elemente de investigatie, 5 interviuri si o investigatie jurnalistica bine documentata.

În luna noiembrie , cele 8 posturi radio si tv monitorizate au difuzat, in total, 174 de materiale relevante, cele mai multe fiind puse pe post de Radio Moldova (35) si Vocea Basarabiei (33).

Aproximativ jumatate din materialele difuzate de posturile radio si tv s-au referit la programe si strategii de lupta impotriva coruptiei, implementate sau puse in discutie atat de catre organizatiile guvernamentale, cat si de cele neguvernamentale si internatio nale. Afirmatiile-acuzatiile de coruptie au figurat in 33 de materiale, iar cazurile concrete de coruptie – in 27. Celelalte materiale s-au referit la coruptie in general si gestionarea incorecta a fondurilor publice – 15 si 16 materiale. Stirile au constituit aproximativ 92% din numarul total de materiale difuzate de posturile monitorizate. În majoritatea stirilor (88%) faptele au fost separate de opinie.

Proiectul este parte a Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova , implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala , cu suportul tehnic al Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX). Programul este finantat de Corporatia „Provocarile Mileniului” si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Republica Moldova.

www.info-prim.md