Forumul ONG-urilor din R. Moldova a fost relansat dupa o pauza de 5 ani



Forumul ONG, Editia VPeste 100 de reprezentanti ai societatii civile din diferite regiuni participa la cea de-a V-a editie a Forumului organizatiilor neguvernamentale din R. Moldova, care are loc la Chisinau la 15-16 decembrie. Forul a fost relansat, dupa o pauza de 5 ani, de catre Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile, transmite Info-Prim Neo. "Vom discuta cu totii cum am putea contribui la fortificarea societatii civile, ce am putea sa promovam nou in cadrul de reglementare, ce ar trebui sa facem ca sa asiguram durabilitatea fiscala sau financiara a organizatiilor neguvernamentale”, a declarat in deschiderea forumului Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova (CReDO).

Potrivit lui Ostaf, alte subiecte importante vor fi modalitatile de promovare a spiritului civic si actiunilor de interes public in societate si cum ar putea societatea civila sa realizeze, in sfarsit, un mecanism de vilabil de autoreglementare. „Am avut deja o experienta nereusita in acest sens in functionarea Consiliului ONG”, a mentionat Ostaf. La Forum va mai fi discutata importanta Strategiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile pentru anii 2009-2012, care a fost recent adoptata de Parlament. De asemenea, va fi propus spre adoptare Codul de etica al ONG-urilor.

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat ca acest for este unul deosebit, fiind o actiune de anvergura care aduna reprezentantii sectorului asociativ din toata tara. „Importanta sectorului asociativ nu este una speculativa si nici conventionala. Sunt convins ca intr-o tara care s-a declarat pe calea de dezvoltare a valorilor si institutelor democratice, organizarea sectorului asociativ, prestatia ONG-urilor este de o importanta nu mai redusa decat cea care este solicitata pentru institutiile publice”, a spus Marian Lupu.

În incheiere a forumului, va fi adoptata o rezolutie, prin care, intre altele, ONG-urile vor solicita Parlamentului sa modifice Legea cu privire la asociatiile obstesti, astfel incat contribuabilii sa poata transfera 2% din impozitele datorate statului direct sectorului asociativ.

Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile include Centrul de Resurse "Tineri si Liberi”, CReDO, Centrul „Contact” si Asociatia „Eco-Tiras”.

În prezent, in R. Moldova sunt inregistrate circa 7 mii de ONG-uri. Aproape jumatate dintre organizatii lucreaza in domeniul social sau cel al educatiei. Fiecare a zecea ONG lucreaza in domeniul drepturilor omului.

www.info-prim.md