Lansarea proiectului transfrontalier in domeniul educatiei pentru drepturile omului



"Tinerii si drepturile omului" este titlul unei noi initiative transfrontaliere, lansata in cadrul Programului de Vecinatate Romania - Republica Moldova, cu participarea Centrului National de Resurse pentru Tineri din Chisinau, in calitate de partener. Proiectul „Tinerii si drepturile omului" este lansat de Fundatia Pro WOMEN din Romania, in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene Iasi, Vaslui si Botosani si Centrul National de Resurse pentru Tineri (CNRT) din Republica Moldova.

Proiectul „Tinerii si drepturile omului", RO 2006/018-447.01.02.25, este finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006, Phare CBC 2006 si se desfasoara in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009.

Proiectul are ca scop cresterea nivelului de informare privind drepturile omului si crearea unor structuri specifice de promovare a acestora in randul tinerilor din liceele din Republica Moldova si Romania, precum si intensificarea cooperarii transfrontaliere intre liceele selectate prin facilitarea schimburilor de experienta si bune practici in domeniul educatiei pentru drepturile omului. Proiectul „Tinerii si drepturile omului" este adresat tinerilor liceeni si cadrelor didactice care se pot implica activ in procesul de promovare a educatiei pentru drepturile omului. Activitatile se vor desfasura atat pe teritoriul Romaniei, in judetele Iasi, Botosani si Vaslui, cat si pe teritoriul Republicii Moldova, la Falesti, Balti, Ungheni si Chisinau, pe parcursul a 12 luni.

În cadrul acestei initiative transfrontaliere vor fi organizate sesiuni de instruire axate pe subiectul drepturilor omului, vor fi initiate Cluburile „Arta promovarii drepturilor omului" ce vor realiza activitati specifice de creatie, va fi lansat un forum virtual de discutii pentru a facilita dialogul intre tinerii din Romania si Republica Moldova si vor urma 10 schimburi de experienta si infratire intre liceele din Romania si Republica Moldova. La sfarsitul proiectului va fi organizata, timp de o saptamana, o tabara de creatie, care va formula concluziile acestei initiative si va identifica bunele practici in domeniul educatiei pentru drepturile omului. Rezultatele activitatilor vor fi selectate, editate si diseminate prin intermediul unor materiale informative adresate tinerilor din zonele de interes.

Proiectul lansat de Pro WOMEN, in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene Iasi, Vaslui si Botosani si CNRT, va contribui la promovarea educatiei pentru drepturile omului prin implicare activa directa a tinerilor, exprimarea libera a opiniei, crearea unui mediu sigur si pozitiv care favorizeaza comunicarea, dialogul si creativitatea.


Proiectul „Tinerii si drepturile omului" va avea ca prim rezultat cresterea nivelului de informare a tinerilor cu privire la continutul drepturilor fundamentale ale omului prin dezvoltarea simtului responsabilitatii civice si implicarea in activitati extrascolare. Printre celelalte rezultate importante se numara dezvoltarea abilitatilor grupului-tinta in promovarea drepturilor omului in randul semenilor; imbunatatirea accesului grupului-tinta la informatii pe aceasta tema si la resurse de promovare, precum si extinderea nivelului de cooperare transfrontaliera intre liceele din Romania si liceele din Republica Moldova. Astfel, proiectul va oferi institutiilor de invatamant modele eficiente de educatie non-formala extrascolara in domeniul promovarii drepturilor omului.

Pentru mai multe informatii puteti contacta:

Fundatia Pro WOMEN (Romania)
Stefania Nastas si Mariana Cazacu - membre ale echipei de implementare
E-mail: office@prowomen.ro, tel./fax: 0232 260 154, tel.: 0332 440 698.

Centrul National de Resurse pentru Tineri (Republica Moldova)
Iosif Moldovanu
str. S. Lazo, Chisinau, MD-2004
Tel.: (+37322) 23.88.91, 21.16.05
Web: www.youth.md
E-mail: iosifm@youth.md

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.PHARE@mfinante.ro.

Atasamente:
698_Tinerii_si_Drepturile_Omului.pdf