Consortiu ONG saluta Strategia dezvoltarii societatii civile



ONG-urile Saluta Adoptarea Strategiei privind Dezvoltarea Societatii CivileUn consortiu de asociatii obstesti din R. Moldova saluta adoptarea de catre Parlamentul R. Moldova a Strategiei dezvoltarii societatii civile. Declaratia a fost facuta vineri, 12 decembrie, de catre lideri ONG in cadrul unei conferinte de presa la agentia Info-Prim Neo. Ei spun ca strategia reprezinta „cadrul legal de baza pentru sustinerea durabilitatii sectorului trei in R. Moldova, si este un exemplu bun de conlucrare a ONG cu structurile de stat".

„Veti vedea in urmatorii ani, in momentul in care va fi pusa in aplicare aceasta strategie, ca se vor dezvolta in special organizatiile locale. Va fi creat un efect pozitiv in ceea ce priveste coerenta si va creste bunastarea la nivel local", a spus Sergiu Ostaf, director executiv alCentrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului CreDO. „Acele organizatii vor beneficia de cele mai multe fonduri, nu organizatiile centrale, care au alte agende si alte provocari", a adaugat el. 

Proiectul strategiei a fost discutat participativ cu peste 300 de organizatii neguvernamentale in cadrul consultarilor regionale (Balti, Comrat, Cahul, Chisinau, organizatiile din Transnistria).

Parlamentul a adoptat Strategia dezvoltarii societatii civile in ajunul desfasurarii Forumului organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova, planificat pentru 15 si 16 decembrie la Chisinau.

Liderii ONG-urilor si-au manifestat, in schimb, regretul fata de faptul ca Parlamentul nu a reusit sa ia in dezbatere proiectul de lege cu privire la voluntariat, care, potrivit lor, a ramas blocat la Ministerul Educatiei si Tineretului. „La acest proiect de lege societatea civila a lucrat doi ani si jumatate si tare mult am sperat sa avem un cadou de la Parlament la acest sfarsit de mandat si sa fie adoptata aceasta lege. Mai ales ca, se pare ca anul 2008 a fost declarat anul tineretului", a spus liderul Centrului de Resurse „Tineri si Liberi", Antonita Fonari. „Nu ne mai asteptam la minuni intr-o saptamana", a adaugat ea.

Lunea si martea viitoare, Forumul ONG-urilor va pune pe agenda publica subiecte ce tin de dezvoltarea societatii civile: imbunatatirea cadrului legal cu privire la ONG-uro, reprezentarea ONG-urilor in dialogul cu structurile statale, dezvoltare regionala, codul de etica, procurarea de catre stat a serviciilor sociale de la ONG-uri.

La Forum se asteapta participarea a circa 100 de reprezentanti ai organizatiilor societatii civile din tara, incluzand UTA Gagauzia si regiunea transnistreana a R. Moldova. Sunt invitati experti internationali din Romania, Polonia, persoane publice din R. Moldova.  

www.info-prim.md