Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile relanseaza Forumul ONG-urilor



consortiumul_societatii_civile_12122008.jpgUn consortium de ONG-uri din R. Moldova va organiza Forumul Organizatiilor Neguvernamentale din tara, care va avea loc la Chisinau pe 15 si 16 decembrie. Anuntul a fost facut vineri, 12 decembrie, la o conferinta de presa in incinta agentiei Info-Prim Neo. Forumul va fi organizat dupa o pauza de cinci ani.

La forum, ONG-urile vor discuta subiecte legate de dezvoltarea societatii civile: imbunatatirea cadrului legal cu privire la ONG-uri, reprezentarea ONG-urilor in dialogul cu structurile statale, dezvoltare regionala, codul de etica, procurarea de catre stat a serviciilor sociale de la ONG-uri.

Potrivit Antonitei Fonari, lider al ONG-ului „Tineri si Liberi”, donatorii internationali au inceput sa paraseasca R. Moldova pentru tari cu mai mari necesitati de imbunatatire a practicilor democratice si, din aceasta cauza, ONG-urile moldovenesti incearca sa se faca utile propunand autoritatilor serviciile lor. „De exemplu in domeniul HIV/SIDA este nevoie sa incetinesti procesul de transmitere a maladiei. Atunci, identifici cum se transmite mai des aceasta infectie: pe cale sexuala sau prin injectare intravenoasa a drogurilor. Apoi identifici de ce servicii sociale ai nevoie pentru a solutiona problema”, a spus Antonita Fonari.

Daniela Mamaliga de la „EveryChild Moldova” sugereaza ca ONG-urile ar mai putea ajuta autoritatile in solutionarea problemelor persoanelor cu disabilitati, foarte costisitoare, in opinia sa.

În incheierea Forumului se va adopta o rezolutie, prin care, intre altele, ONG-urile vor solicita Parlamentului sa modifice Legea cu privire la asociatiile obstesti, astfel incat contribuabilii sa poata transfera 2% din impozitele datorate statului direct sectorului asociativ. „Prin acest mecanism dumneavoastra capatati un drept important ca cetatean: sa participati la treburile publice prin distribuirea anumitor surse financiare. Se creeaza o mai mare incredere intre dvs. si institutia respectiva si astfel se creeaza o mai mare coeziune in societate”, a spus Sergiu Ostaf de la asociatia CreDO.

În ajunul Forumului ONG-urilor, Consortiul saluta adoptarea de catre Parlamentul R. Moldova a Strategiei dezvoltarii societatii civile in R. Moldova si comunica ca acest document este un produs al cooperarii intersectoriale, iar modelul elaborarii lui – un exemplu bun de conlucrare a ONG cu structurile de stat. Proiectul strategiei a fost discutat participativ cu peste 300 de organizatii neguvernamentale in cadrul consultarilor regionale (Balti, Comrat, Cahul, Chisinau, organizatiile din regiunea transnistreana).

La Forum se asteapta participarea a circa 100 de reprezentanti ai organizatiilor societatii civile din tara, incluzand UTA Gagauzia si regiunea transnistreana. Sunt invitati experti internationali din Romania, Polonia, persoane publice din R. Moldova (Presedintele Parlamentului, deputati, ministri, consilieri, primari etc.).

 

Sursa: Info-Prim Neo