LADOM a demarat observarea si monitorizarea alegerilor parlamentare din 2009



Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova anunta lansarea proiectului de monitorizare si observare a alegerilor parlamentare 2009 in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte- Coalitia 2009.

Prin implementarea proiectului, LADOM isi propune sa promoveze dezvoltarea democratiei in R.Moldova prin prisma unor alegeri libere si corecte, ceea ce va asigura legitimitatea noului Parlament si va spori increderea publica in activitatea sa.

LADOM va monitoriza procesele electorale in perioada pre-electorala, electorala si post-electorala prin intermediul a 6 coordonatori, 37 de observatori pe termen lung si 2 mii de observatori pe termen scurt.

Expertii LADOM vor monitoriza eventualele incalcari ale legislatiei electorale, vor verifica modul in care vor fi intocmite listele electorale, formarea circumscriptiilor electorale de toate nivelurile, inregistrarea si comportamentul concurentilor electorali, modul de administrare a alegerilor, mersul campaniei electorale, situatia mass-media in alegeri, etc.

In cadrul Proiectului, LADOM va prezenta rapoarte publice privind perioada preelectorala, campania electorala, ziua alegerilor si perioada postelectorala. Observarea procesului electoral are loc in baza strandardelor si principiilor acceptate la nivel international, stipulate in Codul de conduita al observatorului si in Codul Electoral al R.Moldova.

De mentionat ca alegerile parlamentare sunt preconizate pentru primavara anului 2009.


Publicat la: 09 Decembrie 2008   

Sursa: REPORTER.MD