Victimele violentei in familie vor beneficia si in 2009 de asistenta juridica gratuita



casamarioarei2.jpgVictimele violentei in familie vor putea beneficia si in 2009 de asistenta juridica gratuita la asociatia obsteasca „Refugiul Casa Marioarei”. Anuntul a fost facut luni, 8 decembrie, de catre Stephen Larrabee, directorul pe tara al Asociatiei Avocatilor Americani, Initiativa pentru Suprematia Legii (ABA/ROLI) din Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit acestuia, asociatia sustine acest proiect pentru a contribui la eradicarea fenomenului violentei in familie. „Stiu ca fenomenul violentei in familie este o problema mare in Moldova. În SUA, fenomenul persista acum 40-50 de ani, dar datorita perfectionarii legislatiei si informarii populatiei, s-a reusit depasirea acestui fenomen. Sper ca peste 5-10 ani, fenomenul nu va mai fi atat de larg raspandit in Moldova”, a spus Stephen Larrabee.

Avocatul Nadejda Macari, care acorda asistenta victimelor violentei in familie in cadrul acestui proiect, a spus ca pe parcu rsul anului 2008, 346 de persoane au beneficiat de asistenta juridica gratuita. Avocatul acorda consiliere juridica si reprezinta victimele in instantele judecatoresti in domeniul dreptului penal, civil si administrativ.

Nadejda Macari spune ca foarte rar agresorul ajunge sa fie condamnat la inchisoare, doar in cazul unor vatamari grave. De regula, agresorii se aleg cu amenda. Avocatul se pronunta impotriva unei astfel de pedepse, care „pe langa faptul ca prejudiciaza bugetul familiei, nu este educativ”.

Potrivit avocatului, in marea majoritate a cazurilor, agresorii sunt barbati. Una din cauzele principale ale violentei este faptul ca agresorul abuzeaza de alcool. Victimele sunt, de cele mai multe ori, inspaimantate si nu depun plangere la politie. „Din cauza stereotipurilor specifice societatii traditionale, femeilor le este frica sa vorbeasca deschis despre problemele din familiile lor”, spune Nadejda Macari.

Potrivit directorului executiv al asociatiei „Refugiul Casa Marioarei”, Ecaterina Vieru, asociatia acorda victimelor violentei in familie servicii de asistenta psihologica, sociala, medicala si adapost. Victimele sunt cazate in cele 12 camere ale refugiului, dar pot primi asistenta si fara a se caza.

Proiectul „Asistenta juridica gratuita victimelor violentei in familie” a fost lansat in august 2007, prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Costul anual al proiectului este de circa 13 mii de dolari americani.

www.info-prim.md