Alianta Anticoruptie va lansa studiul "Declararea averilor si veniturilor demnitarilor de stat"



Pana la finele anului in curs, Alianta Anticoruptie va lansa cercetarea cu genericul: „Declararea averilor si veniturilor demnitarilor de stat, judecatorilor, procurorilor, functionarilor publici si a persoanelor cu functii de raspundere: probleme si perspective de solutionare pentru Republica Moldova”. Rezultatele studiului vor fi facute publice la mijlocul lunii februarie

Declararea si controlul veniturilor demnitarilor de stat ar putea fi un mecanism eficient de prevenire si combatere a coruptiei, a declarat pentru Info-Prim Neo secretarul general al Aliantei Anticoruptie, Mircea Esanu.

Demnitarii sunt obligati sa-si declare veniturile obtinute pe parcursul ultimului an de activitate, precum si bunurile mobile si imobile de toate tipurile, acumulate la data depunerii declaratiei cu privire la venituri si proprietate. Însa prevederea referitoare la bunuri este tratata diferit de demnitari, unii declarand numai proprietatil e obtinute in ultimul an, iar altii pana la data depunerii. Mai mult, Comisia Centrala de Control (CCC) da publicitatii cu multa intarziere extrase care nu contin informatii relevante despre veniturile si proprietatea demnitarilor.

Potrivit secretarului Aliantei Anticoruptie, un studiu in aceasta privinta ar evalua carentele Legii privind declararea si controlul veniturilor si al proprietatii autoritatilor , ar studia experienta din alte tari si ar propune recomandari pentru imbunatatire.

Studiul va contine analiza institutiei declararii averilor demnitarilor de stat , prin comparatie cu prevederile din legislatia si practicile altor state.

Studiul va fi realizat de un grup de experti sau organizatii nonguvernamentale, care vor fi selectati in baza unui concurs organizat de Alianta Anticoruptie. Termenul limita de depunere a pachetului de documente pentru aplicare este 15 decembrie.

www.info-prim.md