A fost sarbatorita cu succes a VI-a editie a Festivalului Voluntarilor



voluntarfest2008.jpg "Jos Palaria in fata voluntarilor!" Cu acest mesaj au fost intampinati voluntarii din intreaga republica la cea de-a VI-a editie a Festivalului Voluntarilor din R. Moldova.

Voluntarii activi si organizatiile care promoveaza voluntariatul in republica au venit cu realizarile lor din timpul anului, iar cei mai buni s-au ales cu premii speciale.

Festivalul s-a desfasurat pe data de 7 decembrie 2008, la Teatrul de Opera si Balet, intre orele 11:00 – 15:00. La eveniment au participat in jur de 700 de persoane, printre care voluntari, coordonatori de voluntari, lideri de ONG, jurnalisti si persoane publice.

Festivalul Voluntarilor este un eveniment organizat anual cu prilejul Zilei Internationale a Voluntarului si urmareste ca scop recunoasterea muncii si meritelor voluntarilor din republica.

Editia de anul acesta a Festivalului a fost organizata de catre Serviciu pentru Pace si alte ONG din Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Tineretului al R.M., Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a mun. Chisinau, Asociatia „Prietenii Copiilor” si Corpul Pacii SUA in Moldova.

Sarbatoarea a demarat cu traditionalul Targ al ONG, unde au participat in jur de 35 de organizatii, care au avut posibilitatea sa-si prezinte activitatile de pe parcursul anului si in acelasi timp sa interactioneze cu potentiali doritori de a deveni voluntari sau membri activi in cadrul acestora.

A urmat programul festiv, unde cu cuvinte de salut si felicitare pentru voluntarii activi din republica Moldova au venit Florin Turcanu, vice-presedintele ONG Serviciu pentru Pace, Cornelia Badir, seful Directiei tineret a Ministerului Educatiei si Tineretului, Antonita Fonari, Directorul Centrului de Resurse „Tineri si Liberi”, Vera Turcanu, presedintele Consiliului National al Tineretului din Moldova. O surpriza placuta pentru participantii la festival au fost cuvintele de incurajare si recunostinta venite din partea D-lui Dorin Chirtoaca, Primarului General de Chisinau.

Programul a continuat cu premierea celor mai activi voluntari, coordonatori de voluntari si celor mai active ONG a anului, selectate in baza unui concurs organizat in cadrul Festivalului Voluntarilor 2008. Printre nominalizarile concursului mentionam:

  • Victoria Novac, Eugenia Grosu, Birca Ilie si Brasovschi Eugenia – castigatorii concursului „Voluntarul Anului 2008”, care s-au ales cu premii banesti, diplome si cadouri.
  • Asociatia Nationala a Scoutilor din Moldova, organizatia „AIESEC-Moldova” si Asociatia „Vdohnovenie” din or. Comrat – s-au ales cu nominatia „Cel mai activ ONG, care promoveaza voluntariatul in Moldova”.
  • Veronica Josan – cel mai activ coordonator de voluntari.
  • Maria Veverita – cel mai bun eseu la tema: „Necesitatea adoptarii unei legi cu privire la voluntariat”.
  • CRRT Faclia din or. Ungheni – cel mai bun spot video de promovare a voluntariatului.
  • Cristian Cristea – cel mai tanar voluntar (8 ani).
  • Otilia Arpinten – cel mai in etate voluntar (78 ani).

Deasemenea au fost oferite cateva premii speciale din partea Coalitiei pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat pentru institutiile publice care pe parcursul anului 2008 au sustinut cele mai multe initiative de voluntariat. Astfel cu nominatia „Cea mai activa institutie publica centrala” si „Cea mai activa institutie publica locala” au fost decernate Parlamentul republicii Moldova si Primaria municipiului Chisinau, carora li s-au oferit in dar cate un baner cu mentionarea celor mai active persoane din cadrul acestor institutii, care pe parcursul anului 2008 s-au implicat cel mai mult in sustinerea domeniului voluntariat. Astfel banerele urmeaza sa fie amplasate in holul Parlamentului si al Primariei.

Nu in ultimul rand atmosfera de sarbatoare a Festivalului a fost incalzita de interpretii si formatiile cunoscute din show-bizz-ul autohton, printre care Adrian Ursu, Aura, Ion Paladi, Sergiu Cuzencov, Laurentiu Popescu, Formatia Zbant, London si multi altii.


Pentru informatii suplimentare:

Victoria Morozov – tel. 069379870
Florin Turcanu – tel. 069149025