ONGurile cer Parlamentului ratificarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu disabilitati



ipn-19630-5662.jpgO asociatie formata din 14 organizatii neguvernamentale cere Parlamentului RM sa ratifice de urgenta Conventia privind drepturile persoanelor cu disabilitati, aprobata de legislativ in urma cu 1 an. Reprezentantii asociatiei au spus marti, 2 decembrie, in cadrul unei conferinte la agentia de presa Info-Prim Neo ca numai astfel aceste persoane vor avea sanse reale de a se integra in societate.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, si economia Republicii Moldova ar avea de castigat, in cazul in care legislativul ar ratifica conventia. Invalizii, care acum sunt conceputi doar ca beneficiari de alocatii sociale, vor obtine drepturi egale de a munci si ar contribui, astfel, la dezvoltarea economiei. „Conventia deschide posibilitatea cooperarii internationale, importarii celor mai bune practici, a ajutorului din partea altor state mai avansate in acest domeniu", a declarat Nicolae Besliu, membru al asociatiei.

Întrebati ce motive ar avea parlamentarii sa nu ratifice documentul, reprezentantii ONG-urilor au declarat ca legislativul ar putea sa invoce faptul ca procedura este una costisitoare. „Este un mit, deoarece conventia prevede implementarea ei treptata, progresiva, in masura resurselor disponibile ale statului", a mentionat Ion Cibotarica, expert juridic.

Pentru a determina demnitarii sa ia o decizie pozitiva cat mai curand, membrii asociatiei au spus ca vor cere ajutorul tuturor organizatiilor care protejeaza interesele persoanelor cu disabilitati, dar si a cetatenilor de rand. „Avem o serie de probleme care trebuie rezolvate. Avem nevoie de implicarea statului. Multi copii raman in afara procesului educational. Exista si impedimente fizice – locurile publice nu sunt amenajate corespunzator", a spus secretarul Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU, Ecaterina Golovatai. Totodata, aceasta a declarat ca transportul public nu este adaptat pentru a fa cilita accesul persoanelor cu disabilitati.

Odata ratificata, conventia va crea conditii de echitate sociala, au mai spus membrii asociatiei.

În Republica Moldova fiecare a 20-a persoana sufera de handicap si este categorisita ca fiind cu disabilitati. Datele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) arata ca la moment in lume sunt mai mult de 650 milioane de persoane cu disabilitati, dintre care aproximativ 80% locuiesc in tarile subdezvoltate.

Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilitati are sustinerea Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala, a Fundatiei Soros-Moldova (FSM) si a Misiunii OSCE in Moldova.

www.info-prim.md