Coalitia 2009 va monitoriza alegerile pentru un proces transparent, corect si democratic



Un grup de organizatii neguvernamentale din R. Moldova au creat "Coalitia 2009", care isi propune sa contribuie la desfasurarea alegerilor parlamentare din 2009 intr-un mod transparent, corect si democratic. Coalitia civica a fost lansata marti, 18 noiembrie, transmite Info-Prim Neo.

Coalitia va monitoriza diverse aspecte legate de desfasurarea alegerilor din primavara anului 2009. „Tavalugul alegerilor se tot apropie", a declarat presedintele Asociatiei Presei Independente (API), Petru Macovei. „De aceea, este foarte important ca in aceasta perioada sa fie mentinut si continuat efortul societatii civile de a monitoriza faptul cum societatea moldoveneasca se ataseaza de valorile democratice, cum Guvernul intelege sa asigure dreptul cetatenilor la vot, cum mass-media intelege sa ofere spatiu pentru a-si expune opiniile tuturor participantilor la alegeri, cum are loc procesul electoral propriu-zis, daca sunt sau nu utilizate resurse administrative in cadrul acestuia, daca au loc sau nu abateri de la legislatia electorala, in asa fel ca fiecare cetatean sa-si poata exprima liber si nestingherit votul la alegeri", a spus Macovei. „Scopul nostru este ca acest vot sa fie constient, sa fie facut de cetateni dupa ce vor avea acces la informatia necesara pentru a putea alege niste oameni demni in Parlamentul R. Moldova", a mai spus directorul API.

Potrivit lui Sorin Mereacre, director al reprezentantei din Moldova a Fundatiei "Eurasia", Coalitia 2009 va organiza cu regularitate evenimente publice, conferinte de presa, intalniri cu actorii electorali la Chisinau si in teritoriu, unde vor fi prezentate rezultatele rapoartelor de monitorizare a procesului electoral si a reflectarii acestuia in mass-media. Rapoartele vor fi plasate si pe site-urile organizatiilor participante, pe pagina web a Coalitiei - www.alegeliber.md, care urmeaza sa fie lansata in doua-trei saptamani. Totodata, rapoartele vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale si Consiliului Coordonator al Audiovizualului. „Vom face si actiuni de sensibilizare a opiniei publice, in cazul in care institutiile abilitate nu vor tine cont de rezultatele monitorizarii", a precizat Sorin Mereacre.

La moment, din Coalitia 2009 fac parte sapte organizatii neguvernamentale: Asociatia pentru Democratie Participativa „Adept", Centrul „Contact", Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM), Asociatia pentru promovarea clinicilor juridice (APCJ), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Asociatia Presei Independente (API). Fondatorii spera ca pe parcursul lunilor urmatoare vor adera mai multe organizatii neguvernamentale. În acest scop, vor fi create, in afara de secretariatul general al Coalitiei de la Chisinau, secretariate regionale la Soroca, Cahul si Comrat.

Coalitia 2009 vine sa continue activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. Programele coalitiei civice beneficiaza de asistenta tehnica si financiara oferita de mai multe organizatii internationale si misiuni diplomatice.

www.info-prim.md