Amici dei Bambini colecteaza fonduri pentru a le deschide calea in viata copiilor orfani



"Amici dei Bambini" a colectat 24 mii de lei pentru a ajuta 20 de copii orfani sa-si inceapa calea in viata. Filiala din R. Moldova a organizatiei neguvernamentale „Amici dei Bambini" din Italia a organizat un concert la 13 octombrie la Filarmonica din Chisinau in holul careia au fost expuse spre vanzare si broderii confectionate de copii de la internate. Directoarea filialei, Stela Vasluian, a spus la o conferinta de presa in incinta agentiei de presa „Info-Prim Neo", marti, 18 noiembrie, ca toate fondurile colectate vor fi utilizate pentru a le ajuta adolescentilor care absolvesc 5 gimnazii-internate din R. Moldova.

Prezenti la conferinta, Stefan Panfil si Ecaterina Panus - doi dintre cei 20 de copii de la internate care vor beneficia de sustinere- au spus ca „Amici dei Bambini" i-au „ajutat prin servicii sociale, psihologice si financiare". „Reprezentanti ai ONG-ului au fost in scoli si au selectat doritori de a fi membri ai organizatiei. Ne-au ajutat cu orientarea profesionala", a spus Ecaterina Panus.

Stefan Panfil a explicat ca ajutorul la concret consta in facilitarea obtinerii documentelor necesare pentru a intra la colegii si facultati. Documentele respective le dau dreptul sa beneficieze de burse destinate copiilor orfani. Banii colectati sunt folositi pentru achitarea contractelor de studii, locurilor in camin si alte necesitati. „Noi stim ca suntem ajutati pentru a-i ajuta pe altii", a spus Stefan Panfil, referindu-se la colegii sai.

La conferinta au fost si vedetele Geta Burlacu si Adrian Ursu care au cantat la concertul de la Filarmonica. Ei s-au aratat foarte mandri de cadourile primite de la copii: lebede-jucarii de diferite culori. Adrian Ursu a spus ca ii face placere sa cante pentru copiii orfani, dar a criticat organizatii care nu folosesc banii corect si transparent, refuzand insa sa dea nume.

Filiala din Moldova a „Amici dei Bambini" isi propune sa ofere o familie fiecarui copil abandonat si sa-i garanteze acestuia dreptul de a trai in familie. La concret, organizatia ofera copiilor abandonati consultatii psihologice. „Situatia tinerilor care traiesc zi de zi suferinta abandonului este dificila, iar probleme lor necesita solutii urgente. Copiii care au trait la internate, la absolvirea acestora urmeaza sa traiasca intr-o realitate pe care inca nu o cunosc, ei trebuie sa-si construiasca un viitor, dar nu stiu cum s-o faca", se spune intr-un comunicat al ONG-ului. De aceea, „Amici dei Bambini" organizeaza grupuri de voluntari in internate pe care ii pregateste pentru viata in afara institutiei. 


Sursa: Info-Prim Neo