Alianta Anticoruptie: Limitarea imputernicirilor Consiliului civil pentru monitorizarea CCCEC



mircea_esanu.jpgLimitarea imputernicirilor Consiliului civil pentru monitorizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) face din acesta o structura nefunctionala, a declarat pentru Info-Prim Neo secretarul Aliantei Anticoruptie, Mircea Esanu.

Potrivit lui, ineficienta acestui grup de monitorizare deriva din faptul ca ii sunt limitate imputernicire pe care ar trebui sa le aiba conform practicii internationale. „În practica internationala Consiliul civil are mai multe imputerniciri, iar accesul la o serie intreaga de documente interne, accesibile in mod ordinar, fac intr-adevar posibila monitorizarea, ceea ce nu putem spune in cazul R. Moldova", a precizat Esanu.

În practica internationala, consiliile civile au acces la contractele de munca cu angajatii, la materialele serviciului intern de securitate, dar si la informatii din procesul de instrumentare a anumitor cazuri. În opinia secretarului Aliantei Antic oruptie, autoritatile moldovene nu doresc sa faca modificari in legislatie pentru a permite Consiliului civil sa aiba acces la astfel de date. „Astfel, vom avea un consiliu finantat din bugetul de stat, care va avea imputerniciri in limita legii accesului la informatie, fiind in final o structura ineficienta", crede Mircea Esanu.

În caz de incalcari a legislatiei, trebuie sa existe un grup de oameni profesionisti care, in baza unor tehnici, au dreptul sa analizeze corectitudinea activitatii institutiei in cauza, iar rezultatele investigatiei sa fie expuse publice. Prin intermediul Consiliului civil, spune secretarul Aliantei Anticoruptie, trebuie sa existe posibilitatea monitorizarii politicilor administrative, operationale si de personal. Trebuie receptionate sesizarile de la cetateni si remise catre autoritatile competente. La fel, trebuie examinate rapoartele despre sanctiunile disciplinare aplicate de CCCEC, precum si informatiile de la alte institu tii despre cazurile de coruptie comise de angajati centrului.

Guvernul a aprobat in luna octombrie a anului in curs instituirea Consiliului civil pentru monitorizarea activitatii CCCEC. Activitatea de monitorizare a CCCEC face parte din activitatile ce trebuiesc intreprinse de R. Moldova in cadrul Planului Preliminar pe Tara a programului „Provocarile Mileniului".

Potrivit statutului, membrii Consiliului civil vor activa pe baza de voluntariat. Vor fi platite doar sedintele ordinare si extraordinare la care vor participa, dupa modelul consilierilor municipali, cu 10% dintr-un salariul mediu al unui functionar public pentru o zi de sedinta.

www.info-prim.md