Sapte ONG-uri il acuza pe directorul Termocom ca utilizeaza un limbaj rasist



Centrul National al Romilor din Republica Moldova a inaintat o scrisoare de protest pe numele lui Dionisie Antocel, administrator SA „Termocom”, pe motiv ca a utilizat cuvantul „tiganeasca” pentru a ponegri postul de televiziune PRO TV. UNIMEDIA aminteste ca incidentul s-a intamplat pe culoarele primariei mun. Chisinau, unde Dionisie Antocel a refuzat sa participe in calitate de invitat la emisiunea „În profunzime”, in data de 10 noiembrie, folosind expresia „televiziune tiganeasca”.

Conform art. 16 p. 2 din Constitutia Republicii Moldova, “toti cetatenii Republicii Moldova sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau de origine sociala”.

Centrul National al Romilor sustine ca Antocel a fost numit ca sa ofere “sprijin consumatorilor prin asigurarea unui management transparent privind activitatea „TERMOCOM” S.A. printre care beneficiari sunt si consumatori etnici Romi care locuiesc in capitala, si nu sa justificati prin lipsa de transparenta catre consumator folosind astfel un limbaj rasist”.

PROMO-LEX NGO, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, CREDO , Institutul pentru Drepturile Omului, Gender-Doc M, Consiliul National de Tineret din Moldova, Centrul National al Romilor si Coalitia Ne-Discriminare cer ca administratorul Termocom sa-si ceara scuze public pentru declaratiile facute fata de comunitatea Romilor. „Intentionam sa sesizam Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, privind declaratiile rasiste si discriminatorii efectuate de DVS” au mai adaugat acestia.

Centrul National al Romilor este o organizatie neguvernamentala, nu are nici o afiliere politica si militeaza pentru drepturile si interesele Romilor si a cetatenilor prin activitati de monitorizare si advocacy in combaterea prejudecatilor si a discriminarii existente impotriva Romilor prin crearea de oportunitati egale privind accesul la munca, sanatate, educatie precum si alte servicii publice.

Sursa: UNIMEDIA