Ministrul sanatatii evidentiaza trei domenii cele mai mult expuse riscului coruptiei



În sistemul de sanatate cele mai expuse riscului coruptiei sunt domeniile prestari servicii, achizitii publice si acordarea gradelor de invaliditate. Despre aceasta a mentionat ministrul sanatatii, Larisa Catrinici, marti, 11 noiembrie, in cadrul sedintei grupului de lucru pentru monitorizarea implementarii Planului Preliminar pe Tara (PPT) a programului „Provocarile Mileniului”,transmite Info-Prim Neo.

Ministrul a precizat ca s-au intreprins masuri multiple pentru combaterea coruptiei in sistemul medical si imbunatatirea calitatii asistentei medicale. S-au elaborat Protocoale Clinice Nationale, menite sa reprezinte standardul de acordare a asistentei medicale, prin asigurarea unei echitati in abordarea problemelor de tactica si conduita in sistemul de asistenta medicala.

La fel, potrivit ministrului, pentru asigurarea transparentei in activitatea sistemului medical autohton, s-au pus in functiune pagini web ale institutiil or medico-sanitare publice. Acestea vor permite informarea pacientilor si programarea la medici.

Larisa Catrinici a mai spus ca vor fi elaborate proiecte pentru modificarea legislatiei, cu scopul de a imbunatatiri sistemul public, dar si cel privat de ocrotire a sanatatii. Va fi definitivat un mecanism de stimulare pentru respectarea standardelor in medicina si de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea acestora.

Tot pentru a combate fenomenul coruptiei, va fi inaintat un proiect de lege cu privire la despagubirea pacientilor in urma prestarii serviciilor medicale necalitative.

Ministrul sanatatii a recunoscut ca de multe ori pacientii se arata nemultumiti fata de calitatea serviciilor prestate si spun ca ofera des plati neoficial. Totodata, a precizat ca din totalul reclamatiilor, nici una nu a fost confirmata la finele investigatiei.

Directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Transparence International Moldova, Lili a Carasciuc, crede ca unul dintre motivele pentru care cazurile de dare de mita nu sunt confirmate, este faptul ca pacientilor nu le este asigurata securitatea si acestea evita sa spuna adevarul ca au fost fortati de imprejurari sa ofere bani.

„Trebuie sa invatam populatia sa nu ofere medicilor „multumiri”, deoarece anume aceste gesturi provoaca medicii spre coruptie”, a declarat ministrul sanatatii.

Desi reprezentantii societatii civile s-au aratat nemultumiti de faptul ca Ministerul Sanatatii depaseste termenele limita in activitatile PPT, expertii internationali, participanti in cadrul proiectului „Buna Guvernare” din cadrul PPT, s-au aratat satisfacuti de realizarile in combaterea coruptiei in sistemul sanatatii publice.

„Desi unele dintre termenele limita au fost depasite, aceasta reflecta flexibilitatea ministerului in colaborarea cu celelalte structuri. Rezultatul va fi: reforme mai bune, si nu r eforme mai rapide”, spune Roger Vaughan, expert international. Potrivit lui, este important ca societatea civila sa fie implicata in aceasta monitorizare, iar recomandarile sa reflecte schimbari necesare pentru combaterea coruptiei in acest sistem.

www.info-prim.md