Femeilor trebuie sa li se ofere sansa de a se implica mai mult in politica, crede o alianta de ONG



Partidele politice vor fi monitorizate in campania electorala de catre o alinata formata din mai multe ONG-uri. Acestea vor verifica daca femeilor le sunt oferite sanse egale cu cele ale barbatilor in ceea ce priveste implicarea lor in politica si accederea intr-o functie in interiorul partidelor politice, transmite Info-Prim Neo.

Membrii Aliantei ProGen – Alegeri 2009 au declarat miercuri, 29 octombrie, ca desi majoritatea formatiunilor politice din Moldova au in listele electorale femei, acestea de multe ori sunt la coada, astfel incat li se ofera sanse minime sa se implice mai mult in viata politica a tarii sau sa ocupe functii in structurile statale.

"Femeile sunt bune nu doar ca executoare, ci si ca factori de decizie”, a mentionat Daniela Terzi-Barbarosie, reprezentantul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Terzi-Barbarosie a mai adaugat ca „desi in ultimul timp s-au facut anumiti pasi in ceea ce priv este accesul femeilor la functii politice, femeile sunt nevoite sa lupte mai acerb in politica pentru a fi luate in serios, iar pentru aceasta ideile lor trebuie sa fie de zece ori mai bune decat ale barbatilor”.

Reprezentantul Gender Centru, Valentina Bodrug-Lungu, a spus ca listele electorale trebuie intocmite pe „principiul fermoarului – un barbat, o femeie, un barbat, o femeie”. Potrivit sursei citate, „aceasta inseamna paritatea reala”. Totodata, Valentina Bodrug-Lungu a spus ca in Moldova 65% dintre persoanele care au studii superioare sunt femei, astfel incat nu poate fi pusa problema lipsei de inteligenta a acestora.

Potrivit presedintei Clubului politic 50/50, Catrina Mardarovici, marginalizarea femeilor se explica prin faptul ca in Republica Moldova exista o lipsa acuta a serviciilor specializate care ingrijesc de copii si batrani, lucruri pe care de cele mai multe ori le face femeia.

În perioada de monitorizare, alianta va lua in vizor corespunderea platformelor electorale a partidelor cu prevederile angajamentelor internationale si nationale privind respectarea si promovarea egalitatii de gen, includerea dimensiunii de gen in platformele electorale si in alte actiuni pe care le intreprinde partidul in vederea promovarii sale electorale.

Alianta ProGen – Alegeri 2009 este constituita din Clubul politic al femeilor 50/50, Forul Organizatiilor de Femei, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Gender Centru, Clubul pentru Sanse Egale „În Doi”.

www.info-prim.md