ONG studentesc avertizeaza despre degradarea societatii



29102008b.jpgAsociatia obsteasca „Preda Destept” considera ca „invatamantul din R. Moldova este depasit ca notiune si conceptie si nu mai face fata timpurilor actuale”. Miercuri, 29 octombrie, la o conferinta de presa in incinta Agentiei „Info-Prim Neo”, liderul ONG-ului, Oleg Beregoi, a dat nota doi calitatii studiilor oferite de institutiile moldovenesti. Potrivit acestuia, institutiile de invatamant superior „produc doar someri, barmeni si lucratori la negru peste hotare”.

Oleg Beregoi a spus ca metoda sa de investigatie a starii invatamantului universitar in R. Moldova este intervievarea. Anume astfel, el a ajuns la concluzia ca „marea majoritate a elevilor si studentilor nu frecventeaza scolile sau universitatile din propria dorinta si cu placere, dar merg doar pentru distractie, din obicei si pentru discutii cu prietenii”.

Liderul „Preda Destept” nu este sigur ca va fi auzit de autoritati, dar crede ca avertismentele despre starea de lucruri in sistemul educational trebuie enuntate. Oleg Beregoi identifica diferite tipuri de probleme ale sistemului in care include coruptia, salariile mici ale personalului didactic si necalificarea unor profesori, starea tehnica proasta a institutiilor si „atitudinea proasta a statului fata de invatamant”.

„Degradarea continua a institutiilor de invatamant duce la indiferenta si degradarea societatii. Gradinitele, scolile, gimnaziile se afla intr-o situatie deplorabila”, este concluzia liderului onegist. Oleg Beregoi critica decizia Ministerului Educatiei de a comasa o parte din scoli din cauza ca acestea nu reusesc sa adune un numar de peste 100 de elevi. Asociatia „Preda Destept” este nemultumita de faptul ca statul „reduce locurile de invatamant cu profil economic, politic si juridic – specialitati care te invata sa gandesti si sa te opui guvernar ii”.

Asociatia obsteasca „Preda Destept” a fost inregistrata acum jumatate de an de catre 8 studenti din Chisinau.

www.info-prim.md